با مرسدس بنز G کلاس ادیشن قوی‎‌تر از دهه 1980 آشنا شوید
پنج شنبه, 29 فروردين 1404
شاهین قربانعلی نیا
نسخه خاص از G کلاس با اسمی عجیب معرفی شد
BMW iX1 xDrive 30L
پنج شنبه, 29 فروردين 1404
شاهین قربانعلی نیا
برقی لوکس ب ام و در ایران
Audi A3L
سه شنبه, 27 فروردين 1404
شاهین قربانعلی نیا
جدیدترین‌های آئودی در ایران
AMG Arka
یکشنبه, 25 فروردين 1404
محمدعلی ملاعبداللهی
سواری‌های گروه آرتابان در یک قدمی بازار
Yangwang U7
جمعه, 23 فروردين 1404
شاهین قربانعلی نیا
نمایش پایداری سیستم تعلیق یانگ وانگ با کنگ‌فو
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

یادداشت

  • تاخیر چهار ساله در عرضه و حضور رقبای پرشمار

    سایپا چطور آریا را کشت
     شاید بتوان یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها در بازاریابی را چرخه عمر محصول دانست. آگاهی نسبت به این چرخه و این که محصول در کجای نمودار قرار دارد، به اندازه‌ای اهمیت...
    نویسنده: محمدعلی ملاعبداللهی

جدیدترین اخبار و مطالب

مشاهده بیشتر ...
اتومبیل فارسی - پیشرانه توربو کیا موتورز
افزایش قدرت، بهبود راندمان حرارتی و استفاده به‌عنوان ژنراتور خودروهای برقی با برد افزا

 شرکت کیا در جریان رویداد «روز سرمایه‌گذاران مدیرعامل ۲۰۲۵» ضمن رونمایی از برنامه‌های گسترده الکتریکی‌سازی، از توسعه یک پیشرانه بنزینی جدید با عملکرد بالاتر خبر داد. این پیشرانه نه تنها در خودروهای بنزینی و هیبریدی کیا به‌کار خواهد رفت، بلکه نقش حیاتی در نسل آینده خودروهای برقی با برد افزوده (EREV) ایفا خواهد کرد.

 

معرفی پیشرانه جدید ۲.۵T-GDI

پیشرانه جدید کیا با نام ۲.۵T-GDI یک موتور چهار سیلندر توربوشارژ است که نسبت به نمونه‌های فعلی خود، حدود ۵ درصد بهبود در راندمان حرارتی و ۱۲ درصد افزایش قدرت دارد. این یعنی توان خروجی این پیشرانه از ۳۰۰ اسب‌بخار فراتر می‌رود. برای مقایسه، نسخه فعلی این موتور در سورنتو ۲۸۱ اسب‌بخار و در K5 GT معادل ۲۹۰ اسب‌بخار تولید می‌کند. همچنین گشتاور این موتور که در نسخه‌های فعلی ۳۱۱ پوندفوت است، احتمالاً در نسخه جدید افزایش خواهد یافت.


ارتقای عملکرد در مدل‌های هیبرید

کیا اعلام کرده است که استفاده از ساختار جدید اتصال سری هم‌محور (coaxial serial connection) بین موتور برقی و پیشرانه بنزینی، باعث بهبود شتاب‌گیری و انتقال نرم‌تر قدرت در خودروهای هیبریدی خواهد شد. همچنین راندمان کلی سیستم هیبرید با استفاده از این فناوری، حدود ۴ درصد افزایش می‌یابد.


کاربرد در خودروهای EREV

کیا از این پیشرانه به‌عنوان ماژول تولید برق در خودروهای برقی با برد افزوده نیز استفاده خواهد کرد. در این سیستم، پیشرانه بنزینی تنها وظیفه شارژ باتری را بر عهده دارد و هیچ ارتباط مکانیکی با چرخ‌ها ندارد. ساختاری که مشابه با فناوری E-Power نیسان، Ramcharger رم و نسخه REx ب‌ام‌و i3 است.


مسیر کیا تا افق ۲۰۳۰

کیا با معرفی این پیشرانه و دیگر فناوری‌های جدید، در مسیر رسیدن به هدف بلندپروازانه خود یعنی فروش ۴.۱۹ میلیون دستگاه خودرو در سال ۲۰۳۰ گام برمی‌دارد. کیا در سال گذشته با فروش ۳.۱ میلیون دستگاه، رکورد جدیدی ثبت کرد. برنامه آینده این برند شامل عرضه ۱۵ مدل تمام‌برقی و ۱۰ مدل هیبریدی یا پلاگین هیبریدی تا پایان دهه است.
پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰، کیا حدود ۱.۲۶ میلیون خودروی برقی، ۱.۰۷ میلیون هیبریدی/پلاگین هیبریدی و ۱.۸۶ میلیون خودروی بنزینی یا دیزلی به بازار عرضه کند. همچنین وانت تمام‌برقی کیا برای بازار آمریکای شمالی، سالانه حدود ۹۰ هزار دستگاه فروش خواهد داشت و وانت تسمن (Tasman) نیز به فروش سالیانه ۸۰ هزار دستگاهی خواهد رسید.


شبکه‌های اجتماعی

جدیدترین خودروهای بازار ایران

اتومبیل کلاسیک

طراحی اتومبیل

ویدیوها

تست اتومبیل و مقایسه