اتومبیل فارسی - سیتروئن C3
مسافری از هند

 سیتروئن با C3 مشغول به چالش کشیدن قواعد کلاس خودروهای کوچک (B) است. طراحی نسل جدید C3 نیز با یک چالش شروع شد: آیا گروه استلانتیس (هولدینگی عظیم متشکل از فیات کرایسلر و گروه پژو سیتروئن) می‌تواند تا سال ۲۰۲۵ یک خودروی تمام برقی را با قیمتی کمتر از ۲۵ هزار یورو تولید کند؟

در این رابطه پیر لکلرک، طراحی مشهور بلژیکی که سابقه‌ی طراحی نسل اول ب‌ام‌و X6 را هم در کارنامه دارد مدیر طراحی گروه پژو-سیتروئن می‌گوید: «آوردن یک خودروی تمام برقی به این کلاس و با این قیمت کاری است که قبلا هرگز انجام نشده» هرچند که به عقیده‌ی او قیمت اقتصادی نباید به معنای شایستگی نداشتن مشتریان برای برخوردار بودن از یک طراحی خوب تلقی شود. او اضافه می‌کند: «شما باید مطمئن شوید که مشتریان عاشق خودرو هستند...حتی اگر ارزان‌تر باشد، این مسأله به این معنا نیست که از لحاظ طراحی نباید با یک طرح خارق‌العاده مواجه شویم. ما به این پروژه هم با همان روشی برخورد کردیم که به هر مسأله‌ی طراحی دیگری نگاه می‌کردیم.»

 

شروع از پلتفرم Smart Car

لکلرک و تیمش از صفحه‌ی خالی کاغذ شروع نکردند. سیتروئن قبلا پلتفرم Smart Car را توسعه داده بود که اختصاصا برای معماری خودروهای کوچک در بازارهای رو به رشد کشورهای در حال توسعه، آماده‌سازی شده بود. شروع این پروژه با نسل جدید C3 در هند بود.

«از همان شروع ما می‌دانستیم می‌خواهیم خودرویی بسازیم که به شدت در بحث قیمت رقابتی است...همه واقعا انگیزه پیدا کرده بودند تا این اتفاق رخ بدهد.» این افراد شامل مهندسان و رناد تورته، رییس برنامه‌ی Smart Car می‌شد.

C3 مخصوص بازار هند یک هاچبک جعبه‌ای است که با فاصله‌ از زمین بیشتر، نسبت به وضعیت جاده‌های محلی هند طراحی شده است. اما برای اروپا لکلرک دنبال چیزی چالش‌برانگیزتر می‌گشت که در عین حال فضای داخلی جادار و شیشه‌های جانبی وسیع را هم حفظ کند. این الزامات به معنی غیرممکن بودن خلق فرمی کشیده و آیرودینامیک بود. پس طراحان e-C3 جدید تصمیم گرفتند تا استایلی به‌مراتب زاویه‌دارتر را خلق کنند. تضاد بین این طرح با طرح‌های رایج هاچبک‌های کلاس B خیلی زود معلوم شد، اما تیم طراحی مصمم بود تا فرمی مرتفع‌تر خلق کند، چرا که مشتریان به ارتفاع بیشتر و داشتن دید بهتر علاقه نشان می‌دهند که در این مورد آن‌ها تصمیم گرفتند جایگاه راننده را ۱۰۰ میلی‌متر بالاتر ببرند.

«گاه فکر می‌کنید که در حال اشتباه کردنید و می‌خواهید عقب‌نشینی کنید، یا اینکه می‌گویید نه، بگذار همین مسیر را تا آخر برویم. بگذار جلو برویم، حتی اگر نتیجه بیشتر شبیه یک اس‌یووی باشد.» این‌ها جملاتی است که پیر لکرک در مورد فرایند طراحی C3 جدید می‌گوید. علاوه بر این وی معتقد است که شباهت داشتن به یک اس‌یووی به معنای آن نیست که طرح C3 جدید زیادی سنگین به نظر برسد.
«ما می‌خواستیم که خودروهایمان از لحاظ بصری سبک‌تر به نظر برسند، هم در داخل و هم در بیرون. واقعا برای ما مهم بود تا تلاش کنیم در چارچوب تناسبات طراحی کنیم. در فضای داخلی هم هر گرم وزن از لحاظ بصری برایمان اهمیت داشت.»

e-C3 جدید همان روح عمومی نمونه‌ی هندی را حفظ کرده اما ورق‌های بدنه و فضای داخلی‌اش کاملا جدید است. یک باتری و چرخ‌های بزرگ‌تر برای برد پیمایشی بیشتر و گرفتن چهره‌ای خشن‌تر هم جزئی از این تغییرات هستند.

 

AutomobileFa Citroen C3 2 14030823

 

پدرخوانده‌ی دیگر: کانسپت Oli

علاوه بر نمونه‌ی مخصوص بازار هند، سیتروئن e-C3 جدید یک پدرخوانده‌ی دیگر هم دارد: کانسپت اولی (Oli که مانند تلفظ all E خوانده می‌شود) که در سال ۲۰۲۲ رونمایی شد و حکم «آزمایشگاه ایده» را برای محصولات برقی آینده‌ی سیتروئن داشت. اولی با چهره‌ی پر پستی و بلندی که شامل جلوپنجره‌ی عمودی در کنار مجموعه‌ای از نوآوری‌های مختص آفرود می‌شد، اولین خودرویی بود که لوگوی دو بعدی جدید سیتروئن را هم روی خود می‌دید که یک V معکوس درون یک بیضی بود.

سیتروئن در توضیح این لوگو می‌گوید که V معکوس نشانگر تکنولوژی و بیضی اشاره‌کننده به «راحتی» است که یکی از خصوصیات بارز محصولات برند سیتروئن است، خصوصاً مدل به‌یادماندنی DS19 که با سیستم هیدرولیک بی‌نظیر و کمک‌فنرهای فوق‌العاده‌اش، یک سواری نرم و راحت را ارائه می‌کرد.

«تضاد واقعا چیزی است که ما دنبالش هستیم.» این را پیر لکلرک می‌گوید. «ما این تضاد را به زبان فرم می‌خواستیم. در هر چیزی که شما می‌بینید، از چراغ‌های جلو و عقب، جزئیات، فضای داخلی». تأثیر کانسپت اولی را به وضوح در جلوپنجره‌ی جدید e-C3 می‌توان دید که با قرار دادن لوگوی جدید برند در مرکز نمای جلو و عقب جلونجره و همین‌طور فرم چراغ‌ها که یک C قرینه است را مشاهده کرد.
در داخل هم داشبورد افقی اولی در e-C3 جدید هم ظاهر شده که شامل یک نوار باریک زیر شیشه‌ی جلو می‌شود. اینجا طراحان سیتروئن یک خلاقیت جالب را ایجاد کرده‌اند: نوری که از سیستم هدآپ دیزپلی به روی این نوار منعکس می‌شود می‌تواند جای نوارهای نورانی معمول را بگیرد و به این ترتیب بدون مصرف انرژی اضافی، نورپردازی داخل کابین با صرفه‌جویی در هزینه‌ها و وزن انجام می‌شود.

طراحان سیتروئن همچنین آپشن معروف به «تخم مرغ‌های عید پاک» را هم در اختیار خریداران می‌گذارند تا با آن امکان تغییر رنگ قطعات افقی روی ستون D و جاآرنجی‌ها فراهم شود تا به اصطلاح فضای داخلی کمی «باحال و شوخ» به نظر برسد. به قول آقای لکلرک «ما برندی هستیم که نمی‌خواهد خودش را خیلی خشک و جدی نشان بدهد. نه فقط در مورد جایگاهمان در بازار، که ما می‌توانیم در زمینه‌ی تبلیغات و راهی که خودروهایمان را پروموت می‌کنیم هم کلی شوخی کنیم.»

در انتها سیتروئن به هدفش رسید. قیمت e-C3 جدید از ۲۳ هزار یورو آغاز می‌شود و نمونه‌های زیر ۲۰ هزار یورویی هم از سال ۲۰۲۵ در دسترس خواهند بود.

 

AutomobileFa Citroen C3 1 14030823


در همین زمینه

شبکه‌های اجتماعی