هاچ‌بک شهری ام جی 3 در آزمایشات انکپ سه ستاره ایمنی کسب کرد
پنج شنبه, 01 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
تست تصادف ام جی 3
فونیکس FX برقی 5 ستاره ایمنی از یورو انکپ دریافت کرد
دوشنبه, 28 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
عملکرد مشابه با نسخه بنزینی FX
چری جینیون با فضای داخلی بزرک و برد 2500 کیلومتری رونمایی شد
دوشنبه, 28 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
چندمنظوره جدید چری با امکانات لوکس
نوو A05، سدان پلاگین هیبرید چانگان به ایران می‌آید
شنبه, 26 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
سدان جدید چانگان با برد برد 1300 کیلومتری
ویدیوی تست و بررسی فونیکس آریزو 6 جی‌تی
جمعه, 25 آبان 1403
ارشیا عباسی
یکی از ده سدان پرشتاب مونتاژی در تاریخ صنعت خودروسازی ایران
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

پیشنهاد سردبیر

یادداشت

  • تکرار یک اشتباه 70 ساله این بار در بازار ایران

    خانم‌های صورتی پسند کجا هستند؟
      "خانم‌های صورتی پسند کجا هستند؟"، عنوان روایتی است که "مت هیگ" از شکست یک ایده، در کتاب “Brand Failure” خود آورده است. این عنوان در واقع برای شکست افتضاح ایده داج لافم...
    نویسنده: محمدعلی ملاعبداللهی

جدیدترین اخبار و مطالب

مشاهده بیشتر ...
  • عکاس: ممحمدعلی ملاعبداللهی
تست و بررسی سودا SA01، خودروی تمام برقی کارمانیا
اتومبیل فارسی - سودا SA01 خودروی برقی کارمانیا

خودروی برقی کارمانیا چه ویژگی‌هایی دارد؟

 


پس از گذشت حدود دو سال نیم از توقف فعالیت‌ شرکت کارمانیا به واسطه تحریم‌ها، سرانجام این شرکت محصول جدید خود را معرفی کرد. خودرویی که بدون تردید با چالش‌های زیادی در بازار ایران رو‌به‌رو خواهد بود، اما آغازگر مسیری است که صنعت خودروی ایران باید سال‌ها پیش به آن وارد می‌شد. یکی از اولین چالش‌های پیش روی کارمانیا با سودا SA01 مشتری‌های قبلی این شرکت هستند که برای خرید BYD S7، یک خودروی مجهز بنزینی در کلاس‌ کراس‌اوور ثبت‌نام کرده بودند، اما حالا پس از گذشت دو سال با گزینه‌ای پیش روی خود مواجه‌ هستند که هیچ‌یک از ویژگی‌های خودروی قبلی را ندارد؛ یک سدان تمام برقی اقتصادی.


این که چرا کارمانیا در چنین شرایطی دست به چنین انتخابی زده، سوالی است که ذهن همه را درگیر کرده، اما بر اساس آنچه مدیران این شرکت اعلام کرده‌اند، سودا (Suda) پیش از دیگر شرکت‌هایی که برای مذاکره انتخاب شده بودند، به همکاری با کارمانیا پاسخ مثبت داده است. سال گذشته، پیش از همه گیری ویروس کرونا، کارمانیا مذاکراتی جدی را با جتور پیش برده بود و قرار بود جتور X70S را در ایران عرضه کند، اما در مراحل نهایی این مذاکرات بی نتیجه می‌ماند. حالا نیز با وجود این که قرارداد با سودا برای تولید خودروهای برقی در ایران نهایی شده و پس از مدل SA01، مدل SD01 و سپس کراس اوور این شرکت در سال 2022 برای عرضه آماده می‌شود، کارمانیا مذاکره با دو شرکت دیگر برای عرضه خودروهای بنزینی را پیش می‌برد و می‌گوید در صورت آماده بودن شرایط برای بازگشت BYD به ایران، همکاری با این برند در اولویت کارمانیا قرار دارد.

 

درباره سودا SA01
سودا SA01 که احتمالا با نام کارمانیا EK1 در ایران تولید و عرضه خواهد شد، یک سدان الکتریکی از یک خودروساز نوپای چینی است. این تازه کار بودن سودا می‌تواند به یک مزیت بزرگ برای کارمانیا تبدیل شود و امکان رشد پایاپای دو شرکت را فراهم می‌کند. سودا SA01 بر مبنای بدنه و پلتفرم نسل نخست سوزوکی SX4 طراحی و تولید شده است. خودرویی که حتی زمان معرفی‌اش در سال 2008 هم چهره جذابی نداشت و حالا این ژن به خوبی در سودا SA01 اثر کرده است. بخشی از این ضعف طراحی را می‌توان به این مربوط دانست SA01 (EK1) نخستین محصول طراحی شده در سودا است و هنوز هویت طراحی در محصولات این شرکت شکل نگرفته است. از سوی دیگر به دلیل این که با خودرویی اقتصادی مواجه هستیم، احتمالا طراحان این خودرو با محدودیت‌هایی مواجه بوده‌اند، اما با تمام این تفاسیر به نظر می‌رسد خودروی برقی کارمانیا می‌توانست از چیزی که هست زیباتر باشد؛ دست کم در نمای عقب.


طول، عرض و ارتفاع سودا SA01 به ترتیب 4417، 1737 و 1576 میلی‌متر است و فاصله بین دو محور آن نیز 2500 میلی‌متر اعلام شده است؛ این یعنی خودرویی تقریبا هم اندازه با برلیانس H230. سودا برای این اتومبیل یک موتور 80 کیلوواتی (تقریبا 107 اسب بخار) در نظر گرفته که حداکثر 240 نیوتن‌متر گشتاور تولید می‌کند. سودا SA01 با وزن 1390 کیلوگرم می‌تواند به حداکثر سرعت 130 کیلومتر بر ساعت برسد، اما تا کنون شتاب صفر تا 100 آن اعلام نشده است. بر اساس آن چه در کاتالوگ این خودرو اعلام شده، کارمانیا EK1 می‌تواند با هر شارژ در سیکل شهری حدود 305 کیلومتر و در سیکل جاده حدود 375 کیلومتر را بپیماید. زمان شارژ 30 تا 80 درصد باتری‌های 44.5 کیلووات ساعتی آن نیز با برق خانگی بین 6 تا 8 ساعت و با برق 3 فاز 45 تا 60 دقیقه اعلام شده است.

 

 

فضای داخلی و امکانات سودا SA01
داشبورد از جنس پلاستیک خشک این حس را به شما منتقل می‌کند که در کارکرد بالاتر هم با همین کیفیت باقی می ماند، اما نکته جالب توجه موقعیت سرنشین‌های در خودرو است که بیشتر شبیه به حس سوار بودن بر یک کراس اوور است تا یک سدان! در مجموع احساسی که از کابین کارمانیا EK1 دریافت می‌کنید، این است که با یک خودروی اقتصادی مواجه هستید. فضای سر برای هر دو ردیف بسیار مناسب است، اما فضای پای سرنشین‌های عقب چندان بزرگ نیست.


جانمایی ادوات داخلی مانند نمایشگر مولتی مدیا و کنترل‌های سیستم تهویه مطبوع، بسیار پایین است و در صورت نیاز به تغییر تنظیمات آن حین رانندگی می‌تواند برای لحظاتی موجب برداشته شدن چشم راننده از جاده شود. با وجود این که نمونه‌های موجود در ایران کارمانیا EK1 فاقد کیسه‌هوا است، اما امکان عرضه این خودرو بدون این آپشن در ایران وجود ندارد و کارمانیا در کاتالوگ رسمی EK1 اعلام کرده، این خودرو با دو کیسه هوا عرضه می‌شود. فرمان برقی(EPS)، سامانه مانیتورینگ فشار باد تایرها (TPMS)، سیستم ترمز ضدقفل (ABS)، سامانه موقعیت یابی جهانی (GPS)، بلوتوث، سنسور پارک عقب، دوربین دید عقب، تنظیم برقی آینه‌ها، شیشه‌های برقی و رینگ‌های آلیاژ آلومینیومی 16 اینچی مهم‌ترین امکاناتی است که در کاتالوگ رسمی این خودرو اعلام شده است.

 

 

تست و تجربه رانندگی با کارمانیا EK1
اما به پیست تست کارمانیا می‌رویم تا ببینیم عملکرد سودا SA01 چطور است. کارمانیا EK1 با رنگ آبی متالیک در اختیار تیم اتومبیل فارسی قرار می‌گیرد. هنگام ورود به خودرو، درهای سبک آن به آرامی بسته می‌شود و خبری از صدای موتور نیست. حتی زمانی که سوییچ را برای روشن کردن سودا SA01 می‌چرخانید، به سختی می‌توانید متوجه روشن شدن آن شوید. به نظر می‌رسد لازم است کارمانیا تغییری را در این بخش برای خودروی برقی خود در نظر بگیرد و علاوه بر جایگزین کردن استارت آن با نمونه دکمه‌ای، روشن شدن خودرو را با گرافیکی واضح‌تر در نمایشگر پشت فرمان نشان دهد. در حال حاضر تنها لحظه‌ای می‌توان متوجه شد کارمانیا EK1 آماده حرکت است که نوشته Ready کوچک درون نشانگرها با چراغ سبز روشن می‌شود.


پس از قرار دادن دنده در حالت درایو، سودا SA01 آماده برای حرکت می‌شود. در مرحله بعدی با فشار دادن پدال گاز، سودا شتاب‌گیری خوبی از خود به نمایش می‌گذارد، دلیل این شتاب‌گیری خوب را می‌توان گشتاور بالایی دانست که از همان ابتدا به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود. هر چند پدال گاز کمی احساس تاخیر به شما منتقل می‌کند، اما شتاب‌گیری این خودرو به اندازه‌ای خوب هست که بتوان از آن حس چشم‌پوشی کرد. صدای موتور الکتریکی کارمانیا EK1 بسیار کم است و حسی شبیه به این که رادیوی خودرو در حال تولید نویز است را به شما منتقل می‌کند، هر چند در سرعت بالا این صدا هم کم‌رنگ می‌شود.


با فشار دادن پدال گاز به موانع داخل پیست نزدیک می‌شویم و پیش از این که به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت برسیم مجبور به شتاب‌گیری معکوس می‌شویم. این موضوع نشان می‌دهد سودا SA01 در شتابگیری اولیه عملکرد خوبی دارد، اما باید دید در شتاب‌گیری ثانویه چه عملکردی دارد. می‌توان گفت کارمانیا EK1 به همان نسبت که شتابگیری چشمگیری داشت، ترمزگیری قابل قبولی هم ارائه می‌دهد.

 

 سودا شتاب‌گیری خوبی از خود به نمایش می‌گذارد، دلیل این شتاب‌گیری خوب را می‌توان گشتاور بالایی دانست که از همان ابتدا به چرخ‌های جلو منتقل می‌شود. جانمایی باتری‌ها در کف خودرو که موجب می‌شود فاصله شما از سطح زمین نسبت به یک خودروی سدان بیش‌تر باشد و همچنین شیوه طراحی ستون A که موجب شکل‌گیری لچکی‌های نسبتا بزرگ در قسمت جلوی خودرو شده، دلایل اصلی دید کافی و تسط شما روی خودرو است.

 

 با ورود خودرو به موانع داخل پیست و فرمان پذیری ناگهانی ضعف شدیدی در قسمت انتهایی خودرو حس می‌شود که این موضوع ناشی از توزیع وزن نامناسب آن است و می‌تواند راننده‌های تازه‌کار را در رمپ بزرگراه‌ها دچار مشکل کند. فرمان برقی و بسیار نرم این خودرو در مسیر های شهری و حین پارک کردن خودرو نیز می‌تواند کار را برای راننده آسان کند.


نکته مثبت دیگر هنگام رانندگی با سودا ،SA01 تسلطی است که به اطراف خودرو دارید. جانمایی باتری‌ها در کف خودرو که موجب می‌شود فاصله شما از سطح زمین نسبت به یک خودروی سدان بیش‌تر باشد و همچنین شیوه طراحی ستون A که موجب شکل‌گیری لچکی‌های نسبتا بزرگ در قسمت جلوی خودرو شده، دلایل اصلی دید کافی و تسط شما روی خودرو است.


مسیر پیست کارمانیا آسفالت چندان مطلوبی ندارد، با این حال سودا SA01 به خوبی از پس چاله های پیست بر می‌آمد و ضربه کمی به کابین منتقل می‌کرد. این موضوع کارمانیا EK1 را به خودرویی مناسب برای ترددهای شهری تبدیل می‌کند، اما باید به این نکته هم اشاره کرد که صندلی‌های نسبتا خشک این خودرو می‌تواند در مسافت‌های طولانی و یا در ترافیک مسافر را خسته کند.

 

سودا SA01 در ایران
به طور کلی می‌توان سودا SA01 را یک خودروی برقی اقتصادی با عملکردی معمولی دانست. کارمانیا صرف نظر از مشتری‌های گذشته‌اش که همچنان منتظر دریافت خودروهای خود هستند، با چالش های متفاوتی از جمله راه‌اندازی ایستگاه‌های شارژ سریع و توسعه زیرساخت‌های لازم برای خودروهای الکتریکی رو به رو است. از سوی دیگر نبود هیچ پیش‌زمینه‌ای از خودروهای الکتریکی در ذهن مشتری‌های ایرانی، چالشی دیگر برای این شرکت است.


در بیش‌تر کشورها، دولت‌ها برای کنترل آلودگی هوا، سوبسیدهایی را برای این دست خودروها ارائه می‌دهند تا مشوقی برای خرید خودروهای با انرژی پاک باشد، خودروهایی که هزینه نگهداری کم‌تری نسبت به خودروهای با موتور درون‌سوز دارند. کارمانیا EK1، با وجود تمام نقاط ضعف و قوتش، در ایران آغازگر مسیری است که جهان سال‌ها است به آن پا گذاشته است. بسیاری از کشورها و شرکت‌ها اعلام کرده‌اند بین سال‌های 2030 تا 2035 تولید و عرضه خودروهای با پیشرانه درون سوز را متوقف می‌کنند. این خود گویای این است ما تا همین جای کار نیز به اندازه کافی از دنیا جا مانده‌ایم و تا کنون هیچ تلاش ارزشمندی در راستای هم‌سو شدن با این جریان جهانی شکل نگرفته است. امید می‌رود پس از کارمانیا، دولت و دیگر شرکت‌های خودروساز نیز چراغ‌های دیگر این مسیر را روشن کنند.

 

 

 


شبکه‌های اجتماعی

جدیدترین خودروهای بازار ایران

اتومبیل کلاسیک

ویدیوها

تست اتومبیل و مقایسه