حمام آفتاب در کمری
تویوتا به عنوان یکی از بزرگترین خودروسازهای دنیا، با سبدمحصولاتی متنوع طیف گسترهای از مشتریان از سراسر دنیا را به خود جلب کرده است. تویویا عنوان با کیفیتترین خودروساز را نیز سالها است که یدک میکشد. آوازه کیفیت این برند سالها است که زبانزد خاص و عام است. برای نمونه در کشورهای حوزه خلیج فارس، که شرایط آب وهوایی بسیار نامناسبی دارد، ناوگان تاکسیرانی آنها با محصولات تویوتا تجهیز شده است. کیفیت، دوام واستقامت مثال زدنی این برند سبب شده نیروهای نظامی در بیشتر نقاط جهان، برای تجهیز خودروهای خود از برخی محصولات تویوتا استفاده میکنند. تویوتا در میانه دهه 60 میلادی تولید خودروهای اسپرت کوپه خود را آغاز کرد و نزدیک به چهار دهه به تولید خودروهای اسپرت پرداخت. در سال 1998 ایده ساخت یک خودروی کوپه کانورتیبل جدید، با الهام از یک نسخه سدان تویوتا ساخته و پرداخته شد. این کوپه کروکی در حقیقت، نسخه دیگر از تویوتا کمری نسل پنجم بود که در سال 1998 با نام سولارا معرفی شد. این محصول به عنوان نخستین نسل از تویوتا سولارا شناخته میشود. تویوتا، نسل دوم سولارا در فاصله سالهای 2003 تا 2008 ارائه کرد. حال به سراغ یکی از نمونههای کم یاب و انگشت شمار سولارا در ایران میرویم تا ببینیم این خوش کیفیت ژاپنی چه حرفهایی برای گفتن دارد.
تاریخچه
تویوتا در سال 1999 به عنوان جایگزینهای کوپه و کانورتیبل پرفروشترین محصول تویوتا در آن زمان یعنی کمری سدان معرفی شد. سولارا با الهام از کمری کوپه اواسط دهه 90 که در سال 1997 تولید آن متوقف شده بود، طراحی شد و با توجه به این که برخی ویژگیها و عناصر طراحی مختص به خودش را داشت، نمیتوان آن را نسخهای بر پایه کمری حساب کرد، زیرا این ویژگیهای باعث متمایز شدن آن از نسخه اصلی کمری میشد. اگرچه پلتفرم هر دو مدل یکی بودند، اما نسخه کوپه از خط سقف جذابتر و طراحی خاصی در جلو و عقب بهره میبرد.
طراحی تویوتا کوپه یا همان کمری سولارا در اواسط نسل دوم خود یعنی در سال 2007، با تغییرات عمده دیگری روانه بازار شد که باز هم بیشتر آنها در طراحی جلو و عقب خودرو مشاهده میشدند. تویوتا همچنین سیستمهای ایمنی جدیدی مثل مانیتورینگ فشار تایر و کیسههای هوای کناری را به این مدل اضافه کرده بود. از آپشنهای این نسخه میتوان به سیستم اتصال بلوتوث و سیستم جهتیابی با قابلیت دستور صوتی اشاره کرد. سولارا در دو نسخه کوپه و کانورتیبل در دسترس بود و هر نسخه سه سطح تجهیزاتی داشت. تریم SE در واقع نسخه پایه نسبتا مجهز خودرو بود و SLE افزون بر تودوزی مرغوبتر، از رگههای چوبی، صندلیهای چرمی برقی و سیستم صوتی قدرتمند JBL بهره میبرد.
دو گزینه در قسمت پیشرانه موجود بود که شامل 2.4 لیتری 4 سیلندر با توان 157 اسببخار میشد. گزینه بزرگتر نیز 3.3 لیتری V6 با قدرت 210 اسببخار بود. پیشرانه استاندارد از دو گزینه 5 سرعته دستی و 5 سرعته اتوماتیک در بخش جعبهدنده بهره میبرد، اما پیشرانه V6 را فقط میشد با جعبهدنده اتوماتیک سفارش داد.
با وجود تمامی این ویژگیها، سولارا نتوانست به موفقیتی که تویوتا امیدوار بود، دست پیدا کند. این مدل همانند دیگر محصولات این خودروساز ژاپنی، سیستمهای ایمنی مدرن، راحتی، قابلاعتماد بودن و عملکرد فوقالعاده را وعده میداد و اگرچه توانست تا حد خوبی در تمامی این حوزهها نمره قابلقبول بگیرد، اما بیشتر صاحبان سولارا از عملکرد این خودرو شاکی بودند و میگفتند اصلا در حد و اندازه دیگر محصولات تویوتا، به ویژه کمری ظاهر نمیشد.
بررسی نمای ظاهری
در نگاه اول سولارا خودرویی نه چندان فریبنده و جذاب است. با این که در طراحی بدنه سولارا، سعی شده است که طرح کلی آن هماهنگ باشد، اما در بخشهایی از بدنه ناهماهنگیهایی دیده میشود که اندکی آزار دهنده است. طراحی چراغهای جلو و عقب به طور کامل هماهنگ است، اما اندازه بسیار بزرگ سپرها و استفاده بیش از حد، از حجمهای اغراق شده در ساخت سپرها لطمهای جبران ناپذیر را به نمای عقب و جلوی خودرو وارد کرده است. نقطه عطف طراحی بخش جلویی و عقبی، فرم چراغهای عقب است که حس اسپرت بودن خاصی را به سولارا بخشیده است. در بخش کناری، طرح کلی بدنه قابل قبول است، اما با رسیدن به گلگیر عقب، حس ناخوشایندی از طول بیش از حد گلگیر به هر بیننده القا میکند، اما در جمع بندی کلی سولارا با وجود نقصهایی در طراحی بدنه، خودرویی خاص و اندکی متفاوت است به ویژه نمونههای کروکی آن که تعدادی محدود و انگشت شمار از آن وارد کشور شده است.
بررسی نمای داخلی
با ورود به داخل کابین با فضایی آشنا روبهرو میشوید. طرح کلی داشبورد با تویوتا کمری 2007 شباهتهای زیادی دارد، با این تفاوت که در سولارا، در قسمت میانی داشبورد سه نشانگر دیجیتالی، حال و هوایی اسپرت را به سولارا بخشیده است و وجه تمایز آن با کمری شده است. استفاده از ترکیب چوب و چرم در فضای داخلی، به لوکس بودن سولارا اشاره میکند، صندلیهای چرمی با تنظیم برقی،کروزکنترل، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، سقف بازشونده برقی از امکانات استاندارد سولارا محسوب میشوند. فضای داخلی سولارا، به لطف فاصله طولی مناسب محورها برای چهار سرنشین بزرگسال مناسب است. با وجود دو در بودن سولارا، ورود و خروج سرنشینان ردیف مناسب است. کیفیت سواری، مونتاژ و تولید در سولارا به طور کامل رضایت بخش بوده و پس از گذشت ده سال از عمر این خودرو، عملکرد سولارا در جاده مناسب است.
پشت فرمان
وقتی به ویژگیهای فنی سولارا توجه میکنید، به راحتی متوجه آن میشوید که که سولارا یک کروکی اسپرت تمام عیار است که بر خلاف ظاهری بسیار محافظهکارانه، باطنی خشن به همراه دارد. پیشرانه 6 سیلندر به حجم 3 لیتر به همراه جعبه دنده خودکار 5 سرعته با قابلیت تعویض دستی، شتابگیری اولیه و ثانویه بسیار عالی را به همراه دارد. هماهنگی جعبه دنده و پیشرانه مناسب است و تعویض دندهها با سرعت مناسبی صورت میگیرد که مکمل آن یک پیشرانه210 اسب بخاری با گشتاور 298 نیوتن متر است که با اشارهای کوچک بر پدال گاز، رفتاری غیر قابل باور را از خود نشان میدهد. قدرت ترمزگیری سولارا و فرمانپذیری آن مناسب است، اما پاسخگوی قدرت پیشرانه نیست و در هنگام مانورهای شدید، اندکی حس عدم اطمینان را به راننده القا میکند.
تویوتا کمری سولارا در ایران
تویوتا کمری سولارا کانورتیبل که بیشتر با نام مختصر سولارا خوانده میشود در حقیقت برای روحیه هیجانی افرادی طراحی شده بود که به دنبال اتومبیلی فراتر از تویوتا کمری سدان بودند. این خودرو با برخورداری از ویژگیهای اسپرت و ماجراجویانه یک اتومبیل کوپه در کنار طراحی متعادل خود پاسخی منطقی و بهجا از سوی تویوتا به افرادی بود که به دنبال نسخهای هیجانانگیزتر از کمری بودند.
با این حال چهره نامتعارف این خودرو حتی در نبود خودروهای کوپه و کانورتیبل در دهه 80 شمسی نیز نتوانست مشتریهای چندانی را به خود جلب کند، این در حالی است که درست یک سال پس از ورود تویوتا سولارا به بازار ایرن، هیوندای با مدل کوپه سهمی به مراتب بیشتر از این بخش بازار را به خود اختصاص دهد.
در پایان از مالک محترم آقای حمید حسنلو سپاسگزاریم.
گزارش