کراساوور CX-5 را میتوان، عامل اصلی چرخه فروش و نبض تپنده حیات تجاری شرکت مزدا دانست؛ گواه این مدعا، فروش بیش از چهار و نیم میلیون دستگاه از دو نسل پیشین این خودرو در بازاری به گستردگی بیش از یکصد کشور جهان در سیزده سال گذشته است. در حالی که پیشتر بنا بود این مدل، به تدریج میدان را به کراساوور بزرگتر CX-50 بسپارد، مدیران مزدا در تصمیمی راهبردی، این خودرو محبوب را همچنان در خط تولید نگاه داشته و آن را به عصر تازهای وارد ساختهاند؛ عصری که با معرفی نسل سوم CX-5 در قاره اروپا، آغاز گشته است.
اگرچه دو نسل پیشین این خودرو، در واقع تفاوت اندکی با یکدیگر داشته و عمدتاً دگرگونیهایی محدود در قالب و ابعاد را تجربه کرده بودند، اما سومین نسل CX-5 تغییراتی اساسی و بنیادین را به نمایش میگذارد. فاصله بین دو محور، با افزایشی کمسابقه به میزان ۱۱۵ میلیمتر، به رقم ۲۸۱۵ میلیمتر رسیده است؛ رشدی که دقیقاً در طول کلی خودرو نیز تکرار شده و خودرو را به طول ۴۶۹۰ میلیمتر میرساند. افزون بر این، پهنای خودرو به ۱۸۶۰ میلیمتر رسیده و ارتفاع آن با افزایشی ۲۰ میلیمتری، اکنون ۱۶۹۵ میلیمتر است. مزدا در انتخاب رینگها نیز انتخابی بین ۱۷ تا ۱۹ اینچ را جهت پاسخگویی به سلایق گوناگون، پیشبینی کرده است.
خطوط بدنه هرچند یادآور نسلهای پیشین است، اما تغییراتی ظریف اما تأثیرگذار در آن به چشم میخورد؛ افزایش عرض ورودی درها بهرهوری و سهولت سوار و پیاده شدن را ارتقا داده و ارتفاع لبه بارگیری صندوق نیز با کاهش ۱۸ میلیمتری، حمل وسایل را آسانتر ساخته است. فضای ردیف عقب، به لطف ابعاد بزرگتر بدنه، بیشتر شده و علاوه بر راحتی افزایش رفاه سرنشینان، صندوق عقب نیز از این افزایش بهرهمند گشته است. گنجایش صندوق در حالت استاندارد از ۵۲۲ لیتر به ۵۸۳ لیتر ارتقا یافته و با خواباندن پشتی صندلیهای عقب که با نسبت هوشمندانه ۴۰:۲۰:۴۰ تقسیم میشوند، این فضا به ۲۰۱۹ لیتر میرسد؛ رشدی چشمگیر در مقایسه با ۱۶۳۸ لیتر که در نسل پیشین شاهد آن بودیم.
تحول فضای داخلی، نهتنها در معماری بلکه در زبان طراحی و هویت بصری نیز نمود یافته است. مزدا با تبعیت از جریانهای نوین در خودروسازی، تا حد زیادی از امضای آشنای خود فاصله گرفته است؛ چنانکه نشان شرکت دیگر بر فرمان خودنمایی نمیکند و صرفاً نام برند بر آن حک گشته است. صفحه کیلومترشمار، با نمایشگر ۱۰.۲۵ اینچی کاملاً دیجیتالشده و کنترل تهویه مطبوع نیز به منوی سیستم چندرسانهای که بسته به تیپ خودرو دارای نمایشگر ۱۲.۹ یا ۱۵.۶ اینچی است، منتقل شده است.
با وجود این جریان مدرنسازی، برخی عناصر اصالت خود را حفظ کردهاند؛ ازجمله دسته دنده سنتی که همچنان در میانه کنسول قرار دارد. نشیمن صندلیهای جلو کمی بالاتر آمده تا دید بهتری ارائه دهد و امکاناتی چون سقف پانورامیک، نمایشگر هدآپ دیسپلی و سیستم صوتی پیشرفته بوز با دوازده بلندگو از جمله گزینههای قابل سفارش هستند. همچنین ابزارهای ارتباطی مدرن با ادغام سرویسهای گوگل، تجربه کاربری آیندهنگر را تکمیل میکنند.
همچنان ساختار فنی این خودرو از پلتفرم Skyactiv تشکل شده است؛ ضمن آنکه با اصلاحات نوین، به استانداردهای روز نزدیکتر شده است. آرایش تعلیق مکفرسون در جلو و چنداتصاله در عقب به قوت خود باقی مانده و البته اجزای فنرها، کمکفنرها و میلههای تعادل به طور کامل نوسازی شدهاند. نسخه اولیهی معرفیشده برای اروپا، از پیشرانه e-Skyactiv G 2.5 استفاده میکند؛ موتوری تنفس طبیعی با حجم ۲.۵ لیتر که بنا بر استانداردهای نوین، عملکرد آن به ۱۴۱ اسب بخار قدرت و ۲۳۸ نیوتنمتر گشتاور محدود شده است. این مجموعه با سامانه هیبرید ملایم Mazda M Hybrid تکمیل میشود؛ سامانهای متشکل از یک استارتر-ژنراتور ۲۴ ولتی که میتواند تا ۷ اسب بخار و ۴۸ نیوتنمتر به قوای محرکه افزوده و بهویژه هنگام شروع حرکت به یاری موتور اصلی بیاید. تغذیه این واحد برقی از طریق یک باتری لیتیوم-یونی با ظرفیت ۰.۲۲ کیلوواتساعت انجام میگیرد.
تنها گیربکس عرضهشده، همان گیربکس شش سرعته اتوماتیک Skyactiv-Drive ساخت مزدا است و انتخاب میان مدل دیفرانسیل جلو یا سامانه چهار چرخ محرک (AWD) برای مشتریان فراهم است. با وجود همه این بهروزرسانیها، وزن خودرو به میزان قابل توجهی افزایش یافته و اکنون، حتی سبکترین نسخه نیز حداقل ۱۶۲۹ کیلوگرم وزن دارد. این وزن افزوده، شتاب صفر تا صد کیلومتر در ساعت را برای نسخه دیفرانسیل جلو به ۱۰.۵ ثانیه و برای نسخه دو دیفرانسیل به ۱۰.۹ ثانیه رسانده است. سقف سرعت نیز ۱۹۵ کیلومتر بر ساعت ثبت شده است.
در بازار آمریکای شمالی، نسخهای ویژه از همین موتور ۲.۵ لیتری بدون سامانه استارتر-ژنراتور و با بهینهسازی عرضه خواهد شد تا توان ۱۹۰ اسببخار و گشتاور ۲۵۱ نیوتنمتر را ارائه دهد. در این نسخه، گیربکس شش سرعته اتومات و سیستم چهار چرخ محرک، تجهیزات پایه خواهند بود.
موتور نسل جدید بنزینی Skyactiv-Z که مدتها انتظار آن میرفت، هنوز در مراحل توسعه به سر میبرد و قرار است در سال ۲۰۲۷، همزمان با معرفی سیستم هیبریدی کامل مزدا، بر این مدل بنشیند. تا آن زمان، مدلهای هیبرید ملایم جدید از اواخر سال ۲۰۲۵ راهی بازارهای اصلی اروپا خواهند شد. بهای پایه برای این خودرو در آلمان حدود ۳۵ هزار یورو خواهد بود و عرضه به بازارهای ژاپن و آمریکا نیز برای سال ۲۰۲۶ برنامهریزی شده است.
گزارش