بازار پیکاپهای دو کابین دو دیفرانسیل سایز متوسط ایران در دهه اخیر تنها به لطف حضور تعداد نسبتاً محدود گزینههای وارداتی و خیل عظیم رقبای جدید چینی تا حدودی سر و سامان گرفت. اما حالا با معرفی سانگ یانگ موسو گرند خان از سوی صنایع خودروسازی ایلیا، خلا موجود در حد فاصل ژاپنیهای وارداتی و دست دوم و همچنین مونتاژیهای داخلی چینی در این کلاس با یک گزینه قابل احترام از ساختههای کره جنوبی پر شده است که با داشتن قیمتی بسیار معقول، معادلات بازار را به نفع خود برهم میزند.
جای تعجب نخواهد داشت که مشتری نهایی در بازار ایران، گزینهای چون موسو گرند خان را با بهترینهای موجود در بازار ایران قیاس کند. چه قیاسی دشوارتر و منطقیتر از رویارویی تویوتا هایلوکس و موسو گرند خان؟
جالب است بدانید این رقابت و مقایسه، در استرالیا و اروپا و به ویژه در انگلستان نیز مشهود است.
هایلوکس در برابر موسو گرند خان
تب داغ خرید تویوتا هایلوکس در بازار واردات محدود ایران و در خلا بزرگی که از نبود گزینههای معتبر رقابتی (نظیر رقبای هم کلاس از برندهای متناظر چون فورد، جنرال موتورز، کرایسلر و نیسان) به وجود آمده است، به عنوان یکی از معتبرترین و مشهورترین پیکاپهای دو کابین دو دیفرانسیل سایز متوسط شناخته میشود. خودرویی که تولید نسل اول آن به ابتدای دهه ۱۹۷۰ میلادی باز میگردد اما شهرت خود را در بازار ایران مدیون واردات دو نسل هفتم و هشتم، به ترتیب معروف به هایلوکس ویگو (Vigo) و هایلوکس ریوو (Revo) است. با در نظر داشتن کلاس تولیدی سانگ یانگ موسو گرند خان، باید توجه داشت که در مقایسهای منطقی، نسخه دو دیفرانسیل هایلوکس (مقلب به کابین بلند) در قالب این مقاله میگنجد.
واردات نسل هشتم هایلوکس محدود به سال ۲۰۱۶ در تیراژی بسیار محدودتر از نمونه نسل هفتم انجام گرفت اما به دلیل داشتن طراحی دگرگون شده و کاملاً به روز، به عنوان پرچمدار خانواده هایلوکس در بازار ایران شناخته میشود. اما همچنان نمونههای قدیمیتر نسل هفتم در بازار ایران به دلیل داشتن بازه قیمت به مراتب پایینتر، محبوبیت منحصر به خود را در میان مشتریان ایرانی حفظ کردهاند. همچنین اخیراً به طور محدود مدل¬های 2022 و 2024 آن نیز وارد کشور شده است.
موسو گرند خان در دو تیپ سیگنیچر Signature به معنای امضای شخصی (نسخه شهری یا On-Road) و ساهارا Sahara نام صحرای پهناور در شمال قاره آفریقا (نسخه برون شهری یا Off-Road) در کارخانه صنایع خودروسازی ایلیا در شهر ساوه مونتاژ خواهد شد. از دیدگاه کلاس، موسو گرند خان نیز همانند هایلوکس یک پیکاپ دو کابین دو دیفرانسیل سایز متوسط است که به عنوان جانشین نسل اول موسو SUT (به تولید ۲۰۰۲-۲۰۰۶) با نام های دیگر سانگ یانگ اسپرت، رکستون اسپرت و موسو UTE، بار دیگر در سال ۲۰۱۸ به سبد محصولات سانگ یانگ (KGM امروزی) پیوست تا تنوع محصولات خودروساز کرهای سانگ یانگ را به عنوان یکی از اولین خودروسازان تاریخ کره جنوبی و اولین خودروساز نظامی و متخصص در زمینه تولید خودروهای دو دیفرانسیل این کشور، افزایش دهد.
کره در برابر ژاپن
تقابل محصولات کرهای و ژاپنی در بازار خودروهای وارداتی و مونتاژی ایران به هیچ عنوان موضوع جدیدی نیست. به خصوص از آغاز دوره پیشین واردات (حدود سالهای ۲۰۰۵ به بعد) که خبری از گستردگی چشمگیر امروزی محصولات چینی در بازار کشور مطرح نبود، تنها دو انتخاب اساسی در میان خودروهای وارداتی وجود داشت: ژاپنی یا کرهای.
با گسترش گزینههای چینی مونتاژی در بازار ایران، سبد محصولات صنعت خودرو کشور به سه گروه چینی، کرهای و ژاپنی تقسیم شد اما همچنان تقابل محصولات کرهای با گزینههای ژاپنی پابرجا ماند. خودروهای کرهای از دیدگاه اعتبار در مسیر رقابت با گزینههای ژاپنی بودند. داشتن قیمت بسیار رقابتی، کیفیت و دوام مناسب، امکانات رفاهی به مراتب بیشتر و پیشرانههای قدرتمندتر، آنها را مستقیماً در مقابل گزینههای گران قیمتتر و کم آپشن ژاپنی قرار داد که به اعتبار نام و سابقه خود در بازار ایران و جهان تکیه کرده بودند.
داستان امروزی تقابل میان سانگ یانگ موسو خان و تویوتا هایلوکس دست دوم در بازار ایران نیز دقیقاً از همین روایت سرچشمه میگیرد. رقابت قدیمی کرهای صفر کیلومتر خوش قیمت و پرآپشن در مقابل ژاپنی قدیمی کم آپشن اما معتبر و بادوام.
تقابل در مقیاس مهندسی
خوشبختانه حوزه خودرو چه در زمینه واردات و چه مونتاژ به دلیل داشتن ذات فنی-صنعتی، در قالب اعداد و ارقام و علوم مهندسی قابل توصیف و ارزیابی است. در نتیجه هر گزینه از این حوزه را میتوان با بررسی دقیق با استانداردهای روز مهندسی و صنعت خودروسازی ارزیابی و مقایسه کرد. پس بهتر است نگاهی اجمالی به مشخصات فنی دو گزینه موسو گرند خان و هایلوکس داشته باشیم.
گزارش