عملکرد رنج روور الکتریکی تحت شرایط دمایی سخت مورد بررسی قرار گرفت
سه شنبه, 13 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
رونمایی از پروتوتایپ رنج روور الکتریکی
کاتالوگ فولکس واگن T-Roc توسط ماموت خودرو منتشر شد
یکشنبه, 11 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
برای اولین بار در سامانه وارداتی‌ها
سهم ۶۰ درصدی مدرن از بازار افترمارکت سیستم روشنایی خودرو
یکشنبه, 11 آذر 1403
مرصاد آقابابارنگرز
علی چنگی مدیرعامل گروه پژوهش صنعت مدرن در گفتگو اختصاصی با اتومبیل فارسی
دیگنیتی پرایم بعد از ۱۴۰ هزار کیلومتر چقدر کیفیت اولیه خود را حفظ می‌کند؟
شنبه, 10 آذر 1403
ارشیا عباسی
خودروی چینی، با کیفیت یا بی کیفیت؟
نسخه واقعی ب ام و M3 GTR از بازی نید فور اسپید ساخته شد
شنبه, 10 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
به مناسبت 30 سالگی نید فور اسپید
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

یادداشت

  • Automobile - ParsKhodro ParsAria

    نقدی بر نام گذاری جدیدترین محصول خودروسازی ایران

    پارس خودرو پارس آریا یا محمدجواد محمدزاده
     پیش از این یادداشتی در باب خطاهای نام‌گذاری محصول در صنعت خودروی ایران منتشر کرده بودیم. در آن یادداشت به این موضوع اشاره کردیم که نام «پارس خودرو» برای...
    نویسنده: محمدعلی ملاعبداللهی

جدیدترین اخبار و مطالب

مشاهده بیشتر ...
دست‌پرورده دانشجویان اشکودا
Automobile Farsi - 2020 Skoda Slavia Concept

معرفی رودستر مفهومی اسلاویا

دانشجویان مدرسه فنی و حرفه‌ای اشکودا خودروی مفهومی‌ای ساخته‌اند که به خوبی ظرفیت‌های موجود در میان جوانان و دانشجویان را به نمایش‌ می‌گذارد. این خودرو که رودستری به نام اسلاویا است بر اساس هاچ‌بک پنج در اسکالا طراحی و ساخته شده است که یعنی کسی نمی‌تواند یکی از آن‌ را بخرد!


طراحی اسلاویا با الهام از اتومبیل مسابقه‌ای اشکودا 1100 OHC مدل 1957 با ظرفیت دو سرنشین و توسط 31 دانشجویی که در مدرسه فنی و حرفه‌ای این خودروساز شرکت می‌کنند انجام شده است. اسلاویا در تمام مراحل از طرح‌های اولیه تا مونتاژ نهایی توسط این دانشجوها انجام شده و نمونه بسیار خوبی از توجه به فرصت‌ها و پرورش استعداد و مهارت نیروهای جوان و نوجوان در صنعت خودرو است. مساله‌ای که رویکرد خودروسازان ما، در ایران، در برابر آن بسیار سوال‌برانگیز است.
همان‌طور که در عکس‌ها می‌بینید قسمت جلویی اتومبیل تا ستون A بسیار شبیه نسخه تولیدی اشکودا اسکالا است، اما از ستون A به بعد داستان کاملا متفاوت پیش می‌رود. به خاطر انتخاب مدل اسپایدر برای این اتومبیل از دو در به جای چهار در برای آن استفاده شده است. همچنین پوشش ویژه‌ای با دو برآمدگی از پشت هر صندلی به عقب کشیده شده جایی که اسپویلر عقب این خودرو تعبیه شده و نمای پشت آن با طراحی جدید جلوه تازه‌ و اسپرتی بخشیده است.


تبدیل اشکودا اسکالا به یک نمونه دو در روباز نیاز به تغییرات زیادی داشته که شامل تقویت قسمت زیرین بدنه، جوش‌کاری درهای عقب، بازطراحی زیر کف خودرو برای تعبیه سیستم اگزوز متفاوت و همچنین توسعه یا تهیه قطعه‌های جدیدی می‌شود. به عنوان مثال رینگ‌های 20 اینچی این اتومبیل از اشکودا کودیاک RS آمده‌اند و سیستم ترمز و توپی چرخ‌ها از اکتاویا vRS گرفته شده‌اند.


پیشرانه آن یک نمونه TSI 1.5 لیتری به قدرت 148 اسب بخار در کنار جعبه‌دنده دو کلاچه DSG هفت سرعته از مدل تولیدی گرفته شده است. تمام سیستم‌های الکترونیکی به همراه سیم‌کشی و سامانه‌های کمکی در کنار محورهای عقب و جلو نیز از نسخه‌ای که روی خط تولید قرار دارد آمده است.
در داخل اتاق عمده تغییراتی که صورت گرفته مربوط به صندلی‌ها، تودوزی و سیستم صوتی است. داشبورد و صفحه نمایش دست‌نخورده باقی مانده است. جزییات دوخته شده روی صندلی‌های اسپرت چرم اسپارکو و بلندگوهای پشت صندلی‌ها در این نمونه جدید هستند. همچنین دو شیر گلدوزی شده روی دیوار پشت صندلی‌ها جلب توجه ‌می‌کنند که ویژه این رودستر مفهومی است.


شبکه‌های اجتماعی

جدیدترین خودروهای بازار ایران

ویدیوها

تست اتومبیل و مقایسه