عملکرد رنج روور الکتریکی تحت شرایط دمایی سخت مورد بررسی قرار گرفت
سه شنبه, 13 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
رونمایی از پروتوتایپ رنج روور الکتریکی
کاتالوگ فولکس واگن T-Roc توسط ماموت خودرو منتشر شد
یکشنبه, 11 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
برای اولین بار در سامانه وارداتی‌ها
سهم ۶۰ درصدی مدرن از بازار افترمارکت سیستم روشنایی خودرو
یکشنبه, 11 آذر 1403
مرصاد آقابابارنگرز
علی چنگی مدیرعامل گروه پژوهش صنعت مدرن در گفتگو اختصاصی با اتومبیل فارسی
دیگنیتی پرایم بعد از ۱۴۰ هزار کیلومتر چقدر کیفیت اولیه خود را حفظ می‌کند؟
شنبه, 10 آذر 1403
ارشیا عباسی
خودروی چینی، با کیفیت یا بی کیفیت؟
نسخه واقعی ب ام و M3 GTR از بازی نید فور اسپید ساخته شد
شنبه, 10 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
به مناسبت 30 سالگی نید فور اسپید
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

پیشنهاد سردبیر

یادداشت

  • Automobile - ParsKhodro ParsAria

    نقدی بر نام گذاری جدیدترین محصول خودروسازی ایران

    پارس خودرو پارس آریا یا محمدجواد محمدزاده
     پیش از این یادداشتی در باب خطاهای نام‌گذاری محصول در صنعت خودروی ایران منتشر کرده بودیم. در آن یادداشت به این موضوع اشاره کردیم که نام «پارس خودرو» برای...
    نویسنده: محمدعلی ملاعبداللهی

جدیدترین اخبار و مطالب

مشاهده بیشتر ...
اتومبیل فارسی - آئودی Activesphere
ترکیبی از اسپرت‌بک و آلرود

 

Activesphere آخرین کانسپت آئودی است که چشم انداز این شرکت از صنعت خودرو در آینده را نشان می‌دهد. آئودی آن را کوپه لوکسی که به پیکاپ تبدیل می‌شود می‌نامد و مانند اکثر کانسپت‌ها از فناوری‌های پیشرو بهره می‌برد که اجرایی کردن آنها در این عصر کار بسیار دشواری است.


زمانی که به این کانسپت نگاه می‌کنید، تلفیقی از Sportback و Allroad در هیبت یک شاسی بلند کوپه لوکس و همه جا رو به چشم می‌خورد. سیستم تعلیق بادی با دمپر‌های تطبیقی که می‌تواند ارتفاع استاندارد خودرو از سطح زمین که 208 میلی‌متر است را 40 میلی‌متر دیگر افزایش دهد بر روی این کانسپت نصب شده تا مسیرهای بیراهه به سادگی طی شود.


هنگامی که آئودی Activesphere در مسیر‌های بیرون از جاده به کار گرفته شود، فلپ‌های چرخ برای تهویه بهتر باز می‌شوند و به محض ورود به جاده آسفالت، برای آیرودینامیک بیشتر و بهتر این فلپ‌ها بسته خواهند شد.



برخلاف بیشتر خودروها، بخش عمده‌ای از بدنه  آئودی Activesphere مانند سقف، پایین درها، بخش انتهای سقف و جلوپنجره از شیشه تشکیل شده تا دید بهتری بوجود بیاید. بخش انتهای سقف که در اصل شیشه عقب نیر محسوب می‌شود، می‌تواند به سمت مرکز سقف حرکت کند تا یک فضا بار بوجود بیاید. مانند پیکاپ‌ها، بخشی از بدنه نیز که به عنوان در بار استفاده خواهد شد باز می‌شود تا دسترسی به آن آسان شود. در زمانی که این خودرو به چنین شکلی تغییر می‌کند، یک دیواره به صورت الکترونیکی مابین این فضا و کابین قرار می‌گیرد.


داخل کابین آئودی Activesphere تنها 4 صندلی وجود دارد که در حالت رانندگی خودکار فرمان، پدال‌ها و بخشی از داشبورد ناپدید می‌شود اما خروجی تهویه مطبوع و ساندبار به صورت ثابت قابل استفاده هستند. در یک نگاه به نظر می‌رسد که صندلی‌ها در کابین شناور‌ شده‌اند اما آنها به کنسول میانی متصل و هر 4 عدد دارای گرمکن و سرد کن بدون مانیتور و کلید‌های فیزیکی مرسوم کار می‌کنند.


یکی از ویژگی‌های آئودی Activesphere  کانسپت تکنولوژی واقعیت افزوده همراه با عنیک است. با استفاده از این عینک‌ها سرنشینان می‌توانند از سیستم اطلاعات و سرگرمی، تهویه مطبوع و... به صورت مجازی استفاده کنند اما تاثیرات آن را در دنیای واقعی حس کنند. این قابلیت می‌تواند بدون تداخل اطلاعات برای هر 4 سرنشین محتوا مخصوص به خود را ارسال کند.


این کانسپت بر اساس پلتفرم مشترکی که آئودی و پورشه با یکدیگر توسعه داده‌اند ساخته شده است. این کانسپت از دو موتور الکتریکی با خروجی 242 اسب‌بخار قدرت و 720 نیوتن‌متر گشتاور که به هر چهارچرخ منتقل می‌شود استفاده می‌کند.

 


شبکه‌های اجتماعی

جدیدترین خودروهای بازار ایران

ویدیوها

تست اتومبیل و مقایسه