تجربه رانندگی با سایپا ساینا مدل 1397

ساینا به اضافه حذفیات

با گذشت چند سال از عرضه تیبا صندوق‌دار، گرد پیری بر چهره آن نشسته بود تا این که سایپا نخستین فیس‌لیفت آن را به عنوان یک محصول جدید رونمایی کرد. این خودرو که در ابتدا با کد 232 شناخته می‌شد، پس از برگزاری یک نظرسنجی عمومی از سوی سایپا، ساینا نامیده شد.

اکنون مدل‌های جدید‌تری همچون کوییک و ساینا اتوماتیک نیز از خانواده X200 به بازار معرفی شده‌اند که البته تا این لحظه ساینا با گیربکس دستی، به دلیل قیمت ارزان‌تر همچون تیبا با استقبال بالا‌تری مواجه شده است. در یک بعد از ظهر گرم بهاری، یک دستگاه ساینا مدل 97 را مورد بررسی قرار دادیم تا از نزدیک با آخرین تغییرات این خودرو آشنا شویم.


طراحی ظاهری
سایپا ساینا فیس‌لیفتی ماژور از تیبا به حساب می‌آید. پس تا همین جا انتظارات خود را کاهش داده و به چشم یک مدل ارتقا یافته به این اتومبیل می‌نگریم. طراحان سایپا این بار سعی کرده‌اند تا از آن فرم ایتالیایی پسند تیبا فاصله گرفته و ظاهر موجه‌تری به خودرو ببخشند. در نمای جلو چراغ‌هایی کشیده با لبه‌های تیز، جای چراغ‌های کوچک تیبا را گرفته‌ است. یک جلوپنجره کشیده نیز در راستای چراغ‌ها قرار گرفته است. نکته جالب این است که با کمی دقت متوجه می‌شوید که در طراحی خطوط جلوپنجره، از رنو ساندرو الهام گرفته شده است!
کاپوت با دو خط حجیم، که در راستای جلوپنجره طراحی شده‌، با حالت برجسته سپر هماهنگی دارد. نکته تعجب برانگیز در نمای جلو، ضعف مونتاژی و در واقع می‌توان گفت ضعف طراحی چراغ‌ها است که لبه پایینی آن‌ها به لبه سپر متصل نشده است و حالتی بیرون آمده دارد که می‌تواند در کوچک‌ترین برخورد‌ها دچار شکستگی شود، اما همین چراغ‌ها از لبه بالا نیز به طور کامل با در موتور جفت نمی‌شوند و در موتور جلوتر از کاسه چراغ قرار می‌گیرد!
در نمای کناری، ساینا ذات مشترک خود را با تیبا آشکار می‌کند. از سویی گل‌گیر‌ها به ویژه در جلو باز طراحی شده‌ است. آینه‌های کناری هم رنگ با بدنه است و طرح مدرن‌تری در مقایسه با تیبا دارد. رینگ‌های آلیاژی با طرحی جدید روی سایپا ساینا به چشم می‌خورد که آن‌ها را می‌توان از نقاط قوت ظاهر خارجی خودرو دانست. چراغ راهنمای گلگیر طرحی متفاوت دارد و خط شخصیت خودرو نیز به دور آن چرخیده است.
در نمای عقب ساینا به نظر می‌رسد طراحان از آن توانی که بر روی طراحی نمای جلو گذاشته‌اند، صرف نظر کرده‌اند. هر چند نمای عقب ساینا هنوز هم از برخی زوایا همچون زاویه دید سه‌چهارم رخ، جذاب است. همچنین در طراحی نمای عقب الهام‌گیری و تا اندازه‌ای کپی برداری از خودرو‌های موفق دیده می‌شود. به گونه‌ای که ساینا در این بخش در چراغ‌های اصلی، سپر و مه شکن‌ها شباهت زیادی به تویوتا یاریس صندوق‌دار و سوزوکی کیزاشی دارد. خوشبختانه بزرگ‌ترین ضعف تیبا در نمای عقب، که ارتفاع کم سپر و مشخص بودن متعلقات فنی از زیر آن بود، در ساینا برطرف شده است.
سایپا ساینا‌های تولید 97 تغییراتی در ظاهر دارند که بیان آن‌ها خالی از لطف نیست. رکاب اسپرتی که از ابتدای رونمایی پایین در‌ها نصب می‌شد، در مدل‌های جدید به کلی حذف شده است. گویا برداشتن این رکاب، به دلیل شکایت برخی از مشتریان به رنگ پریدگی این قسمت بوده است که البته واکنش خودروساز وطنی نیز در نوع خود جالب است که به جای اصلاح رنگ، به حذف قطعه اقدام کرده است! مورد دیگری که در ساینا‌های 97 دیده می‌شود، حذف برچسب مشکی ستون B است که یکی از نقاط تمایز ساینا با تیبا را در نمای کناری از بین می‌برد! و در آخرین نمونه‌های تحویلی که نسخه مورد آزمایش نیز از همین دسته بود، فلاپ قرار گرفته در بالای محل نصب پلاک عقب، جهت صرفه جویی بدون رنگ روی خودرو نصب می‌شود!


طراحی داخلی و امکانات
با ورود به کابین متوجه می‌شویم که سایپا به خوبی مفهوم فیس‌لیفت را درک کرده است. فضای داخلی ساینا رشد قابل ملاحظه‌ای نسبت به تیبا دارد. استفاده از رنگ مشکی در داشبورد باعث شده تا آن حس و حال اقتصادی کابین تیبا و پراید، از بین رفته و فاصله این خودرو با رقیب‌هایی مانند پژو 206 کاهش یابد. با این حال در بخش کیفیت، همچنان یک پای ساینا می‌لنگد. قالب گیری غربیلک فرمان به اندازه‌ای باریک و ضعیف انجام شده است که به محض در دست گرفتن آن، حس نا خوشایندی به راننده منتقل می‌شود. کیفیت تزیینات نقره‌ای رنگ در کنسول و دستگیره در‌ها نیز تعریف چندانی ندارد و با اندکی فشار بر روی این سطوح، می‌توان به نامرغوبی جنس آن‌ها پی برد.
رودری‌ها طراحی اسپرت و ارگونومیکی دارند. صندلی‌ها با پراید و تیبا مشترک است و راحتی قابل قبولی ارائه می‌دهند ضمن این که صندلی راننده در گودی کمر هم قابل تنظیم است. طراحی آمپر‌های پشت فرمان با تیبا یکسان است. نمایشگر نصب شده در بالای کنسول وسط، به تقلید از پژو 206 اطلاعات مناسبی همچون ساعت، تاریخ، دماسنج و اطلاعات سیستم صوتی را در اختیار سرنشینان می‌گذارد. سیستم صوتی نصب شده در ساینا، ساخت شرکت ایرانی کروز است که پنل و دیسپلی زیبایی دارد و امکان اتصال USB و AUX را فراهم می‌آورد. کیفیت صدای این سیستم با باند‌های فابریک، در برخورد اول پایین است، اما توانستیم با اندکی بالا و پایین کردن تنظیمات آن، خروجی قابل قبول‌تری از صدا دریافت کنیم.
فضای پای سرنشینان عقب نسبت به اندازه خودرو مناسب است و برای هر سه سرنشین این قسمت، کمربند ایمنی و پشت سری در نظر گرفته‌اند. ارتفاع ستون فرمان و چراغ‌های جلو نیز قابل تنظیم است. شاید از بهترین نقاط تمایز کابین ساینا با تیبا، پنل سیستم تهویه نیمه اتوماتیک خودرو باشد.


تجربه راندن
سوییچ خودرو از روی ریموت پژو 206 کپی برداری شده است! سوییچ را می‌چرخانیم و پیشرانه M15 استارت می‌خورد. این پیشرانه به حجم دقیق 1503 سی‌سی، 87 اسب‌بخار قدرت و 128 نیوتن‌متر گشتاور دارد. تعویض دنده‌ها نرم‌تر از گذشته انجام می‌شود که این مورد به دلیل جایگزینی گیربکس ND2 با ND1 در این خودرو است. این را می‌توان از تغییرات فنی مثبت ساینا‌های جدید دانست. فرمان هیدرولیک به خوبی تحت امر راننده قرار دارد و فرمان پذیری مناسبی از ساینا ارائه می‌دهد.
ساینا خوب گاز می‌خورد! با تجربه‌ای که از راندن ساینا در اتوبان‌های شهری به دست آوردیم، می‌توان گفت که شتاب ثانویه این خودرو از دنده 2 به بعد، بهتر از شتاب اولیه آن ارزیابی می‌شود که البته از دور ۵۵۰۰ به بالا با کات‌آف مواجه شدیم. ترمزگیری در ساینای مورد آزمایش همواره با حسی از عدم اطمینان همراه بود که فشردن بیش‌تر پدال ترمز را می‌طلبید. هر چند می‌توان علت را در استفاده سازنده از لنت‌های بی کیفیت جست‌وجو کرد.
سیستم تعلیق ساینا تا قبل از افتادن در دست اندازها، نرم عمل می کند! اما به محض لمس ناهمواری‌های جاده، به دلیل ضعف جلوبندی، تمام ضربه ها به اتاق منتقل می‌شوند. به گونه‌ای که ضربه‌های بسیاری که ستون فرمان از جاده منعکس می‌کند را زیر دستان خود لمس می‌کنید! سیستم تهویه مطبوع ساینا از پرتاب باد مناسبی برخوردار است. اما شاید سایپا باید در نوع گاز مورد استفاده در کولر تجدید نظرکند! چرا که شدت خنکی آن قابل قبول نیست. ناگفته نماند که ساینا همچون تمام خودرو‌ها با روشن بودن کولر دچار افت توان می‌شود، اما این مورد چندان بر عملکرد خودرو تاثیر گذار نیست.
ساینا در پیچ‌های تند زاویه انحراف زیادی به خود می‌گیرد، اما در نهایت از آزمون هندلینگ سر بلند بیرون می‌آید. مصرف سوخت ساینا در شهر به معضلی جدی برای مالکان این خودرو تبدیل شده است. مصرف در جاده‌های برون شهری پایین است، اما در شهر و به ویژه به هنگام استفاده از کولر، مصرف به شکل عجیبی افزایش می‌یابد.


ساینا بخریم یا نه؟
ساینا دنده‌ای یکی از گزینه‌های پیش روی خریداران با بودجه ۳۰ تا ۴۰ میلیونی است. این خودرو در مقابل رقبای سنتی از ایران خودرو قرار می‌گیرد. هر چند جوان‌تر‌ها انتخاب تیبا 2 را با قیمت مشابه و استایل جذاب‌تر ترجیح می‌دهند، اما خانواده‌ها باید از میان پژو‌های قدیمی و ساینا یکی را انتخاب کنند.
اگر مواردی همچون پرستیژ ظاهری بیش‌تر، برند معتبر‌تر‌ و قطعه‌های یدکی فراوان‌تر را مد نظر دارید، به سراغ سمند LX و پژو 405 بروید. اما اگر طراحی به روز‌تر، حس و حال جدید‌تر و چالاکی بیش‌تر مورد نیاز شما است، ساینا را انتخاب کنید. سایپا ساینا در بخش امکانات رفاهی، فضای بار و اتاق، ایمنی و دیگر موارد کمبودی نسبت به محصولات ایران خودرو ندارد و کمیابی قطعه‌های تزیینی آن نیز به مرور زمان بر طرف می‌شود.


در همین زمینه

شبکه‌های اجتماعی