در چند سال گذشته، تب خودروهای کراساوور به اندازهای بالا گرفته که کمتر خودروسازی به عرضه یک محصول در کلاس سدان فکر میکند، آن هم اگر محصولی در رده اقتصادی باشد. با این حال فردا موتورز در سال 1400 محصولی از چانگان را برای بازار ایران برگزید تا تنوع در این بخش از بازار بیشتر از قبل باشد.
فردا 511 در زمانی طلایی وارد بازار ایران شد. فردا 511 درست در زمانی وارد بازار ایران شد که عمر خودروهای وارداتی دست کم 5 سال بود و هنوز خبری از واردات دوباره خودرو به ایران در کار نبود. شرکتهایی اروپایی و کرهای مونتاژ خودرو در ایران را متوقف کرده بودند و یک بازار بکر و دست نخورده پیش روی سدان کوچک چانگان بود تا سهم قابل توجهی از بازار را از آن خود کند.
در حقیقت فردا 511 این پتانسیل را دارد که نه تنها به عنوان خودروی اول خانواده مورد استفاده قرار گیرد، بلکه به سادگی میتوانست به عنوان آلترناتیوی برای خودروهایی مانند میتسوبیشی میراژ، هیوندای I20 و کیا پیکانتو مطرح شود که بسیاری از مشتریها، آن را به عنوان اتومبیل دوم یا سوم در خانه انتخاب میکنند. در واقع فردا 511 به اندازه کافی مجهز است که نیازهای روتین امروزی را برآورده کند و آنقدر از نظر فنی خودروی الکترونیکی و پیچیدهای نیست که مدام دردسرهای مراجعه نمایندگی و تعمیرگاه را برای مالک خود ایجاد کند.
با تمام این ویژگیها، در چند روزی که 511 در اختیار تیم اتومبیل فارسی بود، متوجه شدیم این خودرو در سه سالی که از ورودش به بازار گذشته، آنقدر ناشناخته و گمنام مانده که در پمپ بنزین یا کارواش مجبور باشید خودرویی که سوار آن هستید را به دیگران معرفی کنید. با این حال به نظر میرسد در سال 1403، اوضاع ورق برگشت و 511 توانست تا اندازه زیادی جایگاه خود را در بازار پیدا کند.
درباره فردا 511
فردا 511 در واقع جدیدترین نسل از چانگان آلسوین است که در سال 2018 در نمایشگاه اتومبیل پکن، رونمایی شد. یک سدان اقتصادی و ارزان قیمت که ردهای پایینتر از مدل ایدو قرار میگیرد. این نسل از چانگان آلسوین با کد B511 شناخته میشود. طراحی کلی خودرو مدرن است و سعی شده در آن به سلیقه مشتریها توجه شود. هر چند حدود 6 سال از طراحی این خودرو میگذرد و به سادگی میتوان ردپای طراحی محصولات هیوندای مربوط به دهه گذشته را در چهره فردا 511 مشاهده کرد، اما هنوز چهره قابل قبولی دارد. شباهت طراحی فردا 511 به اندازهای غیر قابل انکار است که در چند روزی که این خودرو در اختیار ما بود، چند مرتبه با این سوال مواجه شدیم که این خودرو کدام مدل از هیوندای است.
فردا 511 یک سدان جمع و جور در کلاس B است. خودرویی با فاصله بین دو محور 2535 میلیمتری که طول، عرض و ارتفاع آن به ترتیب 4390، 1725 و 1490 میلیمتر است. این اعداد نشان میدهد فردا 511 چقدر از نظر اندازه به جک J4 نزدیک است.
وقتی وارد کابین فردا 511 میشوید، چند نکته جلب توجه میکند. خوشبختانه هنوز اپیدمی استفاده از چرم مصنوعی گریبان این خودرو را نگرفته و شاهد استفاده از تودوزی پارچهای در آن هستیم. متریال استفاده شده در داشبورد از نوع PVC است و به لطف بافتی که برای آن طراحی شده، چندان آزاردهنده به نظر نمیرسد. البته در این خودرو نباید انتظار مواجه شدن با داشبوردی نرم را داشته باشید. با این حال خشک بودن داشبورد چندان آزاردهنده به نظر نمیآید. طراحان در این بخش سعی داشتهاند با ایجاد نقش چرمدوزی روی داشبورد و بخشهایی از تودریها، آن را در ردهای بالاتر جانمایی کنند. با وجود این موارد، بهتر بود بخشهایی مانند فرمان و ترمز دستی که دست تماس بیشتری با آن دارد، از جنسی مرغوبتر استفاده میشد تا حس یک خودروی کاملا اقتصادی در آن کاهش یابد.
طراحی کابین فردا 511 در نوع خود جالب است. یک طراحی تقریبا نامتقارن که با حجمپردازیهای عجیب ترکیب شده و طراحی آن کمی فضایی به نظر میرسد. در میان این حجمپردازیهای نامتعارف، سعی شده فضاهایی طراحی شود تا سرنشینها اشیای خود را در آن قرار دهند. یک نمایشگر تبلتی کوچک در مرکز داشبورد قرار گرفته و خلاف مد این روزها که نشانگرهای پشت فرمان همگی دیجیتالی است، چانگان از سیستم ترکیبی استفاده کرده و در کنار سرعت سنج سنتی، چند نمایشگر کوچک دیجیتالی تعبیه کرده که حسی اسپرت به کابین منتقل میکند.
فضای پا و سر برای سرنشینهای جلو کافی است، فرم تخممرغی سقف و همچنین فاصله بین دو محور نسبتا بلند این خودرو نیز موجب شده فضا برای سرنشینهای عقب هم مناسب باشد.
تجربه رانندگی با فردا 511
فردا موتورز تنها نسخه اتوماتیک چانگان آلسوین را در ایران مونتاژ کرده است. این نسخه به یک موتور 1.5 لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی مجهز شده که توان تولید 107 اسببخار قدرت و 145 نیوتنمتر گشتاور را دارد. این نیرو توسط یک جعبه دنده دو کلاچه اتوماتیک به چرخهای جلو منتقل میشود.
ترکیبی از صدای موتور در کابین، فاصله عرضی چرخها و شتابگیری فردا 511، در نخستین دقایق رانندگی حسی آشنا را در شما زنده میکند که پیش از این در خودروهای پلتفرم X200 تجربه کردهاید. اما رفته رفته این احساس کمرنگ میشود و شتابگیری خوب فردا 511 به ویژگی شاخص آن تبدیل میشود. اغراق نیست اگر بگوییم هماهنگی موتور و گیربکس در این خودرو خیره کننده است. هر زمان که به قدرت و سرعت بیشتری نیاز دارید، کافی است پدال گاز را بیشتر فشار دهید، عملکرد جعبه دنده DCT این خودرو به اندازهای خوب است که بدون مکث قدرت لازم را در اختیار شما قرار میدهد. از سوی دیگر، وزن پایین خودرو، موجب شده توان 107 اسب بخاری موتور کاملا کافی باشد. همین ابعاد کوچک، قدرت موتور مناسب و هماهنگی بالای موتور و گیربکس، باعث شده فردا 511 مانور پذیری خوبی از خود نشان دهد و خودرویی کاملا در اختیار باشد.
یکی از ویژگیهای عجیب فردا 511 این است که بر خلاف تمام خودروهای اتوماتیک امروزی که برای قرار دادن شیفتر دنده در حالتD لازم است پدال ترمز را نگه دارید، در این خودرو نیازی به این کار ندارید و امکان تغییر وضعیت دنده بدون نگه داشتن ترمز وجود دارد. این موضوع میتواند امتیاز منفی برای ایمنی فردا 511 به شمار برود. نمونهای که برای آزمایش در اختیار تیم ما بود، دارای امکان تعویض دنده به صورت دستی است، با این حال، این ویژگی برای دریافت برخی استانداردها در تولیدهای جدید این محصول حذف شده است.
امکانات رفاهی فردا 511
سیستم تعلیق فردا 511 در جلو از نوع مک فرسون و در عقب از نوع میله پیچشی است. همچنین چانگان برای این خودرو ترمزهای دیسکی خنک شونده در جلو و ترمز کاسهای برای عقب در نظر گرفته است که در تمام به سیستمهای کمکی ABS و EBD مجهز شده است است. علاوه بر این در نسخههای مجهزتر شاهد ترمز کمکی (BA)، کنترل کشش، برنامه کنترل پایداری (ESP) و سیستم کمکی حرکت در سربالایی هستیم.
در فهرست امکانت فردا 511، هر آنچه برای یک استفاده روتین لازم است به چشم میآید. سیستم چند رسانهای، کنترل تهویه مطبوع دیجیتالی، سانروف برقی، دو کیسه هوا، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، شیشهها و آینههای برقی، چراغهای راهنما روی آینههای کناری و ... به عنوان مهمترین تجهیزات این اتومبیل خوش قیمت به شمار میرود.
فردا 511 در بازار
با تمام نقدهایی که میتوان به فردا 511 وارد دانست، باید آن را یک خودروی ارزنده تلقی کرد. دست کم تا قبل از افزایش قیمتی که در سال 1404 تجربه کرد. میزان خرابی بسیار پایین، شتاب گیری خوب، امکانات قابل قبول و طراحی ظاهری نسبتا خوب این خودرو، آن را به محصولی رقابتی تبدیل کرده است. با این حال وقفهای که در عرضه این خودرو ایجاد شد، موجب شد فردا 511 قافیه را به رقبای خود ببازد. در حالی که در سال 1402 کرمان موتور بیش از 20هزار دستگاه J4 تولید کرده است، آمار تولید سالانه 511 عدد صفر را نشان میدهد. اما اوضاع در سال 1403 بسیار متفاوت است و فردا موتورز توانسته بیش از 7000 دستگاه 511 در این سال تولید کند. شاید اگر فردا موتورز در کنار این سدان کوچک، کراساوور کوچک چانگان با نام CS15 که پلتفرم و قوای محرکه یکسانی با 511 دارد را به سبد محصولات خود اضافه میکرد، این دو به عنوان یارهای مکمل یکدیگر میتوانستند سهمی بیشتر از بازار را از آن خود کنند.
از سوی دیگر، عرضه این خودرو به ناوگان تاکسیرانی، خود نشان از عزم جدی فردا موتورز برای تولید جدیتر این محصول دارد. همچنین این موضوع به خوبی بیانگر قابل اعتماد بودن این سدان اتوماتیک و اقتصادی است، زیرا معمولا خودروهایی برای این ناوگان انتخاب میشود که دوام بالا و استهلاک پایینی دارند.
گزارش