دور تازه واردات خودرو، مدعیان تازه ای در عرصه واردات به خود دیده است. شرکت هایی که عمدتا کار خود را تازه در این صنعت آغاز کردهاند و از آن مهمتر دست روی محصولاتی میگذارند که چندین مدعی برای عرضه آن وجود دارد. در این میان اما شرکتهای انگشتشماری نیز دیده میشود که هم قدمت و تجربه کافی در واردات خودرو دارند و هم محصولاتی را برای عرضه انتخاب کردهاند که مدعی دیگری ندارد. یکی از این شرکتها خودروسازی فردا است، شاخهای از هلدینگ GBG که واردکنندههای مطرحی مانند آسان موتور، اطلس خودرو و جیلران را تحت سرپرستی خود دارد. خودروسازی فردا کار خود را با مونتاژ خودروهای امجی در ایران آغاز کرد، اما با تغییر بازی در بازار خودروی ایران، حالا به عنوان تنها نماینده واردات خودروهای امجی به فعالیت خود ادامه میدهد.
یکی از نخستین خودروهایی که در سبد محصولات وارداتی فردا موتورز دیده میشود، ام جی GT است. خودرویی اسپرت که به ویژه در بخش طراحی حرفهای تازهای برای گفتن دارد. نام امجی GT نخستین بار با نسل نخست این محصول در ایران مطرح شد، یک سدان اسپرت با طراحی کشیده و زاویه تند ستون C که در سال 1394 در تعدادی بسیار محدود به ایران آمد. حال آنچه تحت عنوان ام جی GT توسط فردا موتورز به ایران آمده، در حقیقت دومین نسل از امجی 5 است که در برخی بازارها با نام GT شناخته میشود، با این حال طراحی ظاهری آن بیش از این که دنباله رو نسل پیشین خود باشد، تداعی کننده خط طراحی امجی 6 جیتی است.
طراحی ام جی GT نسل دوم
نسل دوم امجی جی تی نخستین بار در سال 2020 به نمایش در آمد. خودرویی اسپرت و جوان پسند که به واسطه فرم تهاجمی و خطهای صیقلی بدنه، چهرهای مدرن و جذاب دارد. طراحی دماغه ام جی GT، با استفاده از الگوی طراحی پوزه کوسه (Shark Nose) طراحی شده و یک جلوپنجره بسیار بزرگ که تقریبا تمام پهنای سپر را به خود اختصاص داده، در این بخش خودنمایی میکند. نشان هشت ضلعی موریس گاراژ که حالا بخشی از امپراطوری بزرگترین خودروساز شانگهای است، در بزرگترین حالت ممکن در میانه این جلوپنجره خودنمایی میکند.
نسل دوم ام جی GT بر پایه پلتفرم PATAC K گروه خودروسازی سایک طراحی شده است. پلتفرمی که ریشه آن به پلتفرم D2XX جنرال موتورز برمیگردد که خودروهایی مانند اوپل آسترا و شورولت کروز بر پایه آن شکل گرفته است. در سال 2015، مرکز فنی خودرو پان آسیا (Pan Asia Technical Automotive Center) نمونهای ساده سازی شده از پلتفرم مذکور را با نام PATAC K رونمایی کرد که پایهای برای طراحی شورولت مونزا، بیوک اکسل GT و دیگر خودروهای جنرال موتورز و گروه خودروسازی سایک شد.
ام جی GT 2023 یک سدان چهار در با طول، عرض و ارتفاع به ترتیب 4675، 1842 و 1473 میلیمتری است. استایل بدنه این این خودرو، در پیروی از ترند روز خودروهای سدان بیشتر به سدانهای کوپه شبیه است. انحنای بالای خودرو، از ستون A آغاز شده و تا انتهای در صندوق امتداد یافته است. یک نوار کرومی در بالای شیشههای کناری نیز قدرت این خط را در ام جی GT تقویت کرده است.
طراحی کابین ام جی GT
نخستین چیزی که در طراحی کابین ام جی GT جلب توجه میکند، طراحی دو رنگ تریم داخلی آن است. تودوزی چرمی سیاه رنگ که در برخی نقاط با چرم قرمز و دوخت قرمز همراه شده است. پترن پر تکرار لانه زنبوری نیز نکته دیگری است که در این بخش جلب توجه میکند. با این حال باید مهمترین ویژگی طراحی داخلی امجی GT را ارگونومی بسیار خوب آن دانست، اما آنچه می توانست بهتر باشد، جنس مواد به کار رفته در داشبورد است که با توجه به سایر بخش های خودرو، احتمالا انتظار بیشتری از آن خواهید داشت.
با سوار شدن به این خودرو، همه چیز آشنا به نظر میرسد و هیچ احساسی از غریبگی با محیطی که تازه در آن قرار گرفتهاید سراغتان نمیآید. این ویژگی را در کمتر خودرویی میتوان یافت که از همان ابتدا با تمامی اجزا احساس راحتی و آشنایی داشته باشید.
طراحی کلی داشبورد امجی GT 2023 راننده محور شکل گرفته است. بخش میانی داشبورد به سمت راننده متمایل شده که دسترسی به تنظیمات سیستم تهویه و همچنین سیستم چندرسانه ای را بسیار آسان میکند. بر خلاف خودروهایی که به نمایشگر به هم پیوسته دوقلو مجهز شدهاند و برای دسترسی به نمایشگر باید تکیه خود را از پشتی صندلی بردارید و به سمت نمایشگر خم شوید، در ام جی GT این نمایشگر است که به سمت شما آمده و حتی دسترسی به دورترین نقطه نمایشگر آن نیز آسان است.
تجربه رانندگی با ام جی GT در تهران
ام جی چندان بی راه از عبارت جت فایتر (Jet fighter) برای کابین جی تی استفاده نکرده است. به محض نشستن در صندلی راننده ام جی GT، همه ادوات را پیش روی خود و در دسترس مییابید. این احساس به الهام گیری ام جی از کاکپیت هواپیماهای جنگنده بر می گردد. اهرم تعویض دنده خلبانی، شیفترهای تعویض دنده پشت فرمان چرمی کوچک و صفحه کیلومتر دیجیتالی با طراحی پویا و اسپرت این حس را در شما تشدید میکند. صندلی راننده به خوبی بدن را در بر میگیرد و احساس کنترل روی تمامی اجزایی که با آن سر و کار دارید، حسی شبیه به راندن نسل نخست مزدا 3 را در ذهن شما تداعی میکند.
فردا موتور ام جی GT را با یک موتور 1.5 لیتری توربوشارژ در ایران عرضه میکند که حدود 173 اسب بخار قدرت و 250 نیوتن متر گشتارو تولید میکند. توان این موتور به واسطه یک جعبه دنده 7 سرعته دو کلاچه به محور جلو منتقل میشود.
کوپه چهار در ام جی، به سیستم Dynamic Driving Management مجهز شده است. این سیستم به صورت خودکار شرایط مختلف رانندگی را بررسی میکند و به تنظیم عملکرد خودرو میپردازد. در حقیقت با کمک این سیستم و با توجه به شیوه رانندگی شما و وضعیت جاده، تنظیمات موتور و گیربکس به گونهای انجام میشود که عملکردی بهینه در قدرت و مصرف سوخت را تجربه کنید.
شاید به کمک این سیستم باشد که پشت فرمان ام جی GT احساس ضعف را تجربه نمیکنید. توان 173 اسب بخاری موتور این اتومبیل، کاملا کافی و به اندازه است. امجی GT کاملا گوش به فرمان است و در هر لحظه، میتوانید شتابگیری مورد نظر خود را با آن تجربه کنید. با این حال چیزی که به ویژه در قیاس با رقبا در ام جی GT احساس می شود، پایداری نسبتا ضعیف تر آن در سرعتهای بالای 100 کیلومتر بر ساعت است که باعث میشود بیش از یک خودرو اسپرت، به سدانهای خانوادگی نزدیک باشد هر چند در مقابل، میتواند مزیت رفاه بیشتر را فراهم کند.
نکته جالبی که حین بررسی ام جی GT متوجه آن شدیم، این است که جیتی برای افزایش ایمنی سرنشین و خودرو اجازه نمیدهد هنگام حرکت حتی برای جا به جاییهایی کوچک درِ راننده باز باشد و در صورت باز بودن در، گیربکس به صورت خودکار در حالت P قرار میگیرد و به شما اجازه حرکت نمیدهد.
امکانات ایمنی و رفاهی ام جی GT
امجی GT با مجموعهای کامل از امکانات ایمنی و رفاهی ارائه میشود که تجربه رانندگی امن و راحتی را تضمین میکند. با این حال، حتی با وجود این امکانات ایمنی نیز جی تی نتوانسته نتیجه دلچسبی در تست تصادف به دست آورد. این خودرو به سیستمهای ترمز پیشرفته ABS، EBD، CBC و BA مجهز شده و با کنترل پایداری ESP+EBA و ترمز دستی برقی همراه با قابلیت Auto Hold، ایمنی را در هنگام توقف و حرکت افزایش میدهد. همچنین کیسههای هوا برای راننده، سرنشین جلو، جانبی و پردهای و سیستم کنترل دما و فشار باد تایر نیز به حفظ ایمنی سرنشینان کمک میکند.
برای سهولت و رفاه بیشتر، این خودرو دارای سانروف برقی، سیستم ورود بدون کلید، استارت دکمهای، فرمان قابل تنظیم با دکمههای کنترل سیستم صوتی و صندلی راننده برقی ۶ جهته با تنظیم گودی کمر و صندلی سرنشین ۴ جهته برقی است. از امکانات دیگر میتوان به دوربین ۳۶۰ درجه، سنسور و دوربین عقب اشاره کرد که دید بهتری در هنگام پارک و رانندگی فراهم میکند. اما بر خلاف انتظار، کیفیت تصویر دوربینهای ام جی GT چنگی به دل نمیزند و حسی شبیه به تصاویر موبایلی 15 سال پیش را در شما زنده میکند. سیستم صوتی با ۶ بلندگو، بلوتوث، اتصال ۵ عدد پورت USB، مانیتور ۱۰ اینچی لمسی و تودوزی چرمی، رفاه و آسایش سرنشینان را کامل میکند.
ام جی GT در ایران
ام جی GT در حالی در بازار ایران عرضه میشود که با توجه به ماهیت اسپرت و توان موتور رقبایی مانند فونیکس آریزو 6 جی تی و GAC امپو را به صورت مستقیم پیش روی خود دارد. با این حال قیمت 1.9 میلیارد تومانی که فردا موتورز برای آن در نظر گرفته است، کار را برای آن دشوار کرده است.
به هر حال نباید فراموش کرد، ام جی همواره در ایران توسط شرکتهایی ناموفق عرضه شده است و در سالیان گذشته، خدشهای جدی به اعتبار این برند وارد شده است. آنچه برای موفقیت امجیهای جدید در ایران ضروری به نظر میرسد، احیای اعتبار از دست رفته این برند دو رگه است که پشتوانه ای قدرتمند با نام سایک موتور را به همراه دارد. در مقابل، ام جی GT و سایر محصولات MG در ایران، برگ برندهای به نام اعتبار برند دارند که رقبا از آن بی بهرهاند و این مسئله میتواند جایگاه آن را نسبت به رقبا بالاتر ببرد. ترکیب این موضوع با طراحی ظاهری، توان فنی، ارتباط مستقیم وارد کننده با شرکت مادر و البته پشتیبانی شبکه خدمات فردا موتورز میتواند برگ برنده ام جی GT و محصولات دیگر MG در ایران باشد.
گزارش