بررسی نسل نخست ب‌ام‌و سری 3 مدل 1976
تست ب‌ ام‌ و سری 3

مختصر و مفید

ب‌ام‌و سری 3 به عنوان اسپرت‌ترین محصول این برند آلمانی شناخته می‌شود که با 42 سال تولید در شش نسل توانسته است جایگاه مناسبی را در میان خودروهای اسپرت جهان پیدا کند. ب‌ام‌و سری 3 به عنوان خودرویی محبوب میان جوانان مشتاق به سرعت و رانندگی هیجان‌انگیز شناخته می‌شود. محبوبیت و عملکرد بسیار بالای این خودرو سبب شد که تیونرها هم به سراغ این خودرو بروند تا دست نوازشی بر سر و روی این خودرو بکشند و عملکرد آن را به رخ رقیب‌های اروپایی خود بکشند.

 

تاریخچه تولید ب‌ ام‌ و سری 3


نخستین نسل ب‌ام‌و سری 3 با کد E21 شناخته می‌شود که در ژوئیه 1975 رونمایی شد. این خودرو در زمان معرفی فقط با پیشرانه‌های 4 سیلندر M10 تولید می‌شد. این پیشرانه‌ها با حجم‌های 1.6، 1.8 و 2 لیتری کاربراتوری و یک نسخه انژکتوری روانه بازار می‌شدند. سیستم سوخت‌رسانی پیشرانه‌های انژکتوری E21 را شرکت بوش آلمان طراحی کرده بود که با نام K-JET شناخته می‌شدند. این سیستم سوخت رسانی که عملکردی مکانیکی داشت، برای سری‌3هایی که با کد 320 ارائه می‌شدند، در نظر گرفته شد.در حقیقت E21 نسخه اسپرت‌تر 2002ti و tii بود که به عنوان اولین نسل سری 3 معرفی شد.

ب ام و E21 فقط در یک نسخه طراحی شده بود و شاسی ثابتی برای همه نسخه‌ها، که یک نمونه دو در بود در نظر گرفته شده بود. در آن زمان، حتی می‌توانستید هنگام سفارش یک E21 جدید، گزینه کانورتیبلBaur را انتخاب کنید. چند اتاق ساز دیگرکه آن‌ها نیز آلمانی بودند، نسخه‌های کانورتیبل را ارائه کردند، اما نه با نشان تجاری ب‌ام‌و و همین موضوع باعث شده امروز این اتاق‌های خاص به خودرو‌هایی نایاب تبدیل ‌شوند. یک پکیج جذاب نیز برای E21 در نظر گرفته شد که حس جوان‌پسند آن را دو چندان کند. این پکیچ شامل فرمان دنده شانه‌ای، سیستم تعلیق مک فرسون و ترمز‌های دیسکی در هر چهار چرخ بود که از E21 خودرویی مسلط بر جاده می‌ساخت. دو جعبه‌دنده‌ 4و 5 سرعته اوردرایو دستی به صورت استاندارد برای E21 در نظر گرفته شده بود و یک نمونه 3 سرعته خودکار نیز به صورت سفارشی در دسترس بود که به وسیله شرکت ZF آلمان تامین می‌شد. نکته جالب در کابین E21، طراحی داشبورد است به که سمت راننده متمایل شده و از این نظر با با برادر بزرگ‌تر خود یعنی E12 اشتراک دارد. این طرح برای نخستین بار برای E12 در نظر گرفته شد و با اندکی تغییر بر E21 قرار گرفت.


درسال 1977 یک پیشرانه 6 سیلندر با کد M20 که در گذشته بر 2002 قرار گرفته بود، در 320 نیز استفاده شد. در دو سال ابتدای تولید E21، تمام مدل‌ها تنها با پیشرانه‌های 4 سیلندر به فروش می‌رسید، اما با ورود پیشرانه M20 که شرکت بوش آن را به سیستم سوخت رسانی انرژکتوری مجهز کرده بود، این بار با کد 320S و 323i با تکنولوژی K-Jetronic ارائه می‌شدند.

در سال 1979 تغییر چهره‌ای مختصر در E21 صورت گرفت. آینه‌های کناری پلاستیکی با امکان تنظیم برقی جای خود را به نمونه ‌فلزی با روکش کروم دادند. دماغه خودرو به اسپویلری بلند مجهز شد که چهره‌ای خشن‌تر و جذاب‌تر برای دماغه ب ام و E21 ساخت. در نمای داخلی نیز E21 دچار تغییرهای اندکی شد و داشبورد آن به روزتر از گذشته شد. روکش‌های پارچه‌ای خاص برای این مدل ارائه شد که هویت جدیدی را برای نمای داخلی E21 ساخت. در همین سال کد‌های پیشرانه‌های E21 نیز دچار تغییراتی شد. 316‌ها با پیشرانه‌های 1.8 کابراتوری ارائه می‌شدند و 318‌ها نیز با پیشرانه‌های انژکتوری ساخت بوش به بازار ارائه شدند. اکنون E21 در حال تبدیل شدن به یک خودروی اسپرت لوکس بود. استفاده از قطعه‌های کروم کاری شده در بدنه و استفاده از موادی با کیفیت بسیار بالا در ساخت تجهیزات داخلی، از آن یک خودروی لوکس ساخته بود. 1983 آخرین سال حضور E21 در بازار جهانی بود. طراحان E21 به دنبال جانشینی شایسته و مناسب برای E21 بودند که در سال 1983 نسخه E30 را به عنوان جانشین E21 معرفی کردند. در فاصله سال‌های 1975 تا 1985 نزدیک به 1.3 میلیون دستگاه از ب‌ام‌و سری3 E21 فروخته شد.

 

بررسی نمای خارجی ب‌ ام‌ و سری‌3 


ب‌ام‌و سری‌3 به عنوان پرفروش‌ترین محصول این برند پر آوازه آلمانی شناخته می‌شود. ب‌ام‌و سری 3 که با هدف‌گیری مشخص، جوانان را به سوی اسپرت‌ترین محصول خود می‌کشاند، توانسته است فروشی رضایت‌بخش را در این سگمنت برای خود ثبت کند. E21 بدنه‌ای بسیار ساده و محافظانه دارد، اما با وجود این سادگی بسیار زیبا و خوش تراش است. استفاده از خط‌های ساده و روان، زیبایی این باواریایی اصیل را دو چندان کرده است. در نمای رو‌به‌رو جلو‌‌‌پنجره‌ای کلیوی شکل به همراه چراغ‌های گرد جا خوش کرده که در برخی نمونه‌ها چراغ‌های دایره‌ای تکی جای خود را به نمونه‌های دو تایی می‌دهد و از پس آن به یک سنت همیشگی در طراحی محصول‌های ب‌ام‌و تبدیل می‌شود.
برجستگی و حجمی ملایم روی کاپوت خودرو نقش بسته است در امتداد جلو پنجره قرار گرفته است. نمای کناری نیز همچون نقاط دیگر خودرو، ساده و فاقد هیجان بصری است، اما از هر زاویه‌ای که به E21 نگاه می‌کنید، خودرویی زیبا و جذاب را مشاهده می‌کنید. در نمای پشت این سادگی در طراحی E21 به اوج خود رسیده و استفاده از دو چراغ خطر بسنده کرده‌اند.



 

بررسی نمای داخلی ب‌ ام‌ و سری‌3 

 
با ورود به داخل کابین به فضایی کوچک و نوستالژیک مواجه می‌شوید. در ردیف جلو با وجود کوچک بودن فضا و با این که شما سوار بر یک خودروی کوپه دو در هستید، فضای سرنشینان مناسب است. سرنشینان ردیف عقب نیز از فضایی به نسبت خوب بهره‌مند هستند، اما در عمل برای افراد بزرگ‌سال و بلند قد در این ردیف جایی در نظر گرفته نشده است. طراحی داشبورد نیز همچون بدنه ساده بوده و حسی نوستالژیک را به بیننده القا می‌کند. طراحی داشبورد که تمایلی به سمت راننده دارد از جاذبه‌های این بخش است و در زمان تولید یکی از اولین خودروهایی بوده که چنین استایلی داشته است. فرمان اسپرت، به همراه نورپردازی نارنجی، جلوه‌ای خاص ایجاد کرده است.

 

تجربه رانندگی با ب ام و سری 3


با قرار گرفتن پشت فرمان این خودرو، حس ناب یک خودروی اسپرت آلمانی را به راحتی می‌توان تجربه کرد. با روشن کردن پیشرانه صدایی خاص و گیرا به گوش می‌رسد که نوید آماده بودن آن و به چالش کشیدن رقیب‌ها را می‌دهد. با آغاز حرکت، E21 پیش روی ما علاقه‌ای خاص، به نشان دادن شتاب‌گیری و افزایش سرعت می‌داد. پیشرانه 2 لیتری آن سرحال‌تر از آن چیزی بود که ما انتظار داشتیم. شتاب‌گیری اولیه و ثانویه 320 ما، با عمری بالای 40 سال رضایت بخش بود و عملکردی مناسب به همراه داشت. کیفیت سواری E21 با در نظر گرفتن سگمنت خودرو مناسب بوده و عملکرد آن بر روی جاده از نظر فرمان‌پذیری و دینامیک، رفتاری مناسب به همراه داشت، و اصالت خود را به عنوان یک خودروی مطرح آلمانی حفظ کرده است.

 

تولید پرفروشترین خودرو ب ام و

 

ب‌ام‌و E21 به عنوان اولین نسل از سری3، توانست بنیان‌گذار پرفروش‌ترین محصول این برند باشد. ‌ب‌ام‌و سری 3 که اکنون توانسته است سهم فروش 30 درصدی ب‌ام‌و را برای خود کسب کند، بی شک محصولی موفق در این سگمنت است و به معیاری برای طراحی محصولات رقیب در این سگمنت تبدیل شده است. ب‌ام‌و تا کنون شش نسل از سری3 را در جهان عرضه کرده است و به زودی هفتمین نسل از این محصول دوست‌داشتنی را معرفی می‌کند.

در پایان از مالک محترم خودرو آقای آرش محمدی سپاس‌گزاریم.

 

اگر از علاقمندان خودروهای کلاسیک آلمانی هستید، تحریریه اتومبیل فارسی در بخش " اتومبیل کلاسیک " گفتنی‌های جالبی برای شما دارد.


در همین زمینه

شبکه‌های اجتماعی