نمایشگاه خودروی فرانکفورت یکی از قدیمیترین و معتبرترین نمایشگاههای خودرویی جهان بود که به آوردگاهی برای خودروسازان بزرگ تبدیل شد تا جدیدترین محصولات و تکنولوژیهایشان را در رویدادی با مقیاس جهانی و دارای جایگاهی تاریخی به نمایش بگذارند. خودروهایی که در نمایشگاه فرانکفورت حضور پیدا میکردند بهنوعی اولین قدم برای تاریخساز شدن را برمیداشتند و خود را به مردمی میشناساندند که از سرتاسر جهان پیگیر جدیدترین تحولات دنیای خودرو بودند.
حالا که این نمایشگاه در مونیخ یا هانوفر برگزار میشود، خالی از لطف نیست تا ۱۰ خودروی برتر به نمایش گذاشته شد در طول تاریخ نمایشگاه خودروی فرانکفورت را با یکدیگر مرور کنیم.
۱۹۵۱: مرسدس ۳۰۰
مرسدس با معرفی مدل ۳۰۰ در نمایشگاه خودروی فرانکفورت ۱۹۵۱ توانست تمام توجهات را معطوف خودش کند. این شاهکار مرسدس در زمان خودش، با موتور شش سیلندر ۱۱۵ اسب بخاری میتوانست به حداکثر سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت برسد که رقم شگفتانگیزی برای یک سدان لوکس به حساب میآمد. این مرسدس بعدها به «مرسدس آدنائر» معروف شد. کنراد آدرنائر صدراعظم آلمان بود که از مرسدس ۳۰۰ استفاده میکرد.
۱۹۵۵: ب ام و ۵۰۷
دههی ۱۹۵۰ برای ب ام و سالهای چندان مساعدی از لحاظ مالی نبود، با این حال مهندسان و طراحان و مدیران باواریایی دست به دست هم دادند تا یکی از شاهکارهای ماندگار این برند را در نمایشگاه فرانکفورت ۱۹۵۵ به نمایش بگذارند. ۵۰۷ کوپهای بود که برای رقابت با مرسدس 300 SL آماده شده بود. قیمت این خودرو در زمان خودش تقریبا اندازهی یک خانهی مسکونی بود و به شدت هم نایاب باقی ماند. تنها ۲۵۴ دستگاه ب ام و ۵۰۷ تولید شدند که مالک یکی از آنها الویس پریسلی معروف بود.
۱۹۶۳: مرسدس ۶۰۰
درست مثل دوازده سال قبل که مرسدس با مدل ۳۰۰ در فرانکفورت غوغا به پا کرد، این بار در نمایشگاه سال ۱۹۶۳ با معرفی یکی از لوکسترین خودروهای زمان خود، تمام توجهات را به خود جلب نمود. ۶۰۰ پرتوان با موتور V8 ۲۵۰ اسب بخاری، در کنار ویژگیهایی مثل قابلیت بستهشدن خودکار در صندوق عقب و امکانات رفاهی و ایمنی پیشرو در زمان خود، مرسدس ۶۰۰ را به چنان محبوبیتی رساندند که مسئولان غرفه برای کنترل جمعیت دست به دامان پلیس شدند.
۱۹۶۳: پورشه ۹۰۱
نمایشگاه فرانکفورت ۱۹۶۳ یک شاهکار دیگر را هم به دنیا معرفی کرد: پورشه ۹۰۱. این کانسپت که در آن زمان هنوز روانهی بازار نشده بود با نیمرخ قطرهای شکل و چراغهای دایرهای و طراحی ساده اما گیرایش، به ماندگارترین مدل پورشه تبدیل شد. پورشه سال بعد در نمایشگاه خودروی ژنو نیز این مدل را به نمایش گذاشت و در نهایت کمی بعد از آغاز فروشش در بازار تحت فشارهای پژو که حق امتیاز تمام اعداد سه رقمی با صفر میانی را خریده بود، ناچار شد تا نام آن را به ۹۱۱ تغییر دهد.
۱۹۶۵: اپل کادت B
گاهی اوقات شهرت و محبوبیت بدون برنامهریزی قبلی و خیلی اتفاقی پیش میآیند. این سدان متوسط اپل هم با طراحی معمولی و ویژگیهای فنی معمولش قرار نبود به یکی از ستارههای دنیای خودرو تبدیل شود، اما اپل خیلی زود با تقاضای چشمگیری در بازار برای آن مواجه شد. اپل فقط از شعار «خودرو» (The Car) برای کمپین تبلیغاتی کادت استفاده کرد و در کمال تعجب کادت B با همین شعار توانست تا سال ۱۹۷۳ نزدیک به دو میلیون و هفتصد هزار دستگاه بفروشد که هنوز هم رقم شگفتانگیزی برای یک خودرو است.
۱۹۶۷: NSU Ro 80
اناسیو خودروسازی آلمانی بود که بعد از نزدیک به یک قرن فعالیت سرانجام به یکی از پایههای سازندهی آئودی تبدیل شد. در نمایشگاه فرانکفورت ۱۹۶۷ این برند آلمانی هنوز فعال بود و خوروی کوچکی را به نام Ro 80 معرفی کرد که رقبا را شوکه کرد! Ro 80 طراحی نوآورانه و جذابی داشت که با خطوط برجستهی بدنه و استایل اخمویش از دیگر خودروها متمایز میشد. موتور وانکل (نوعی موتور دوار که بهجای شکل معمول پیستون و سیلندر، یک قطعه و محفظهی دایرهای شکل دارد) ۱۱۵ اسب بخاری اناسیو حسابی بحثبرانگیز شد و شاید به خاطر همین ویژگیهای غیرمعمول بود که تا سال ۱۹۷۷ تنها ۳۷۴۰۰ دستگاه از آن فروخته شد.
۱۹۸۳: فولکس واگن گلف نسل دو
این اسطورهی مشهور فولکس هرچند دو دهه بعد از نمایش دیگر جذابیت بصری روز اول را نداشت، اما به لطف اصالت و خصوصیات فنی کمنظیرش، توانست در کلاس هاچبکهای جمعوجور جایگاهی افسانهای پیدا کند. گلف با طیف وسیعی از موتورها، از نمونهی ۵۴ اسب بخاری تنفس طبیعی گازوئیلی گرفته تا نمونهی جذاب G60 Limited با موتور خروشان ۲۱۰ اسب بخاری عرضه میشد. تا سال ۱۹۹۲ که آخرین سال حضور نسل دوم گلف در بازار بود، فولکس واگن موفق شده بود که بیش از ۶.۳ میلیون دستگاه از آن را در سرتاسر جهان به فروش برساند.
۱۹۸۹: اپل کالیبرا
جانشین مدل محبوب مانترا فقط میتوانست یک خودروی درخشانتر باشد که اپل با کالیبرا در نمایشگاه خودروی فرانکفورت این مژده را به طرفدارانش داد. ویژگی چشمگیر کالیبرا عملکرد آیرودینامیکی فوقالعادهی آن در تونل باد بود، به طوریکه با ثبت رکورد 0.26 cd رکورددار زمان خود به حساب میآمد و همین مسأله باعث شهرت چشمگیر آن در نمایشگاه فرانکفورت شد. علاوه بر طراحی تحسینبرانگیز، چراغهای جلوی نواری کالیبرا هم یکی از ویژگیهایی بود که برای بازدیدکنندگان نمایشگاه سال ۱۹۸۹ جالب به نظر میرسید. کالیبرا که به لقب «کالی» مشهور شده بود، تا سال ۱۹۹۷ در خط تولید باقی ماند و متأسفانه هیچ جانشین موفق دیگری برایش عرضه نشد.
۱۹۹۷: مرسدس کلاس A
دههی نود دورانی بود که هنوز خودروسازهای سطح بالایی مثل مرسدس سورپرایزهای جذابی برای مخاطبانشان داشتند. مرسدس کلاس A هم هاچبک نوآورانهای بود که در نمایشگاه فرانکفورت ۱۹۹۷ حسابی مورد توجه قرار گرفت. تابهحال هیچ خودرویی با ستارهی مرسدس اینقدر کوچک نبود. البته قبل از رونمایی کلاس A، مرسدس یک بار در همین نمایشگاه فرانکفورت اما در سال ۱۹۹۳ از کانسپت Vision A رونمایی کرده بود تا بتواند بازخوردهای عموم به امکان عرضهی چنین محصولی را بسنجد.
۲۰۱۳: فولکسواگن ID.3
نمایشگاه فرانکفورت ۲۰۱۳ با معرفی یک خودروی انقلابی از غول خودروسازی آلمان و جهان، فولکس واگن همراه بود. فولکس واگن با معرفی ID.3 نه تنها یک پیشرانهی تمام برقی را برای خودرویی قابل فروش در بازار معرفی کرد، که با معرفی یک پلتفرم اختصاصی نشان داد که چقدر عرضهی خودروهای برقی در برنامههای آیندهی این خودروساز آلمانی جایگاهی با اهمیت دارند. زمان نشان داد که سرمایهگذاری فولکس واگن در مسیری صحیح قرار داشت و حالا بسیاری از خودروسازان مطرح، سرمایهگذاریهای چشمگیری در بازار خودروهای برقی انجام دادهاند.
گزارش