آزمایش رانندگی و بررسی نسل ششم ب‌ام‌و سری 3
Automobile Farsi - BMW 3 Series (F30)

رویای جوانی

ب‌ام‌و سری 3 کار خود را در سال 1975 به عنوان جانشین سری 02 آغاز کرد. نسل تازه‌ای از محصولات ب‌ام‌و که در ابتدا تنها نسخه کوپه آن تولید می‌شد. سری 3 در ادامه به یکی از پرطرفدارترین محصولات این شرکت بدل شد و نسل‌های مختلف آن از E21 گرفته تا E30، E36 و E46 پس از گذشت سال‌ها همچنان طرفداران متعصب و سرسختی دارند. هر بار با تجدید نسل‌های سری 3 این اتومبیل اسپرت دوست‌داشتنی به مرور تکامل بیشتری یافت. اگر چه مدل‌های جدیدی که توسط ب‌ام‌و عرضه می‌شوند هر کدام مجهزتر از قبل هستند و آسایش و ایمنی سرنشین بیش از پیش در آن‌ها در نظر گرفته شده است، اما منظور از تکامل تنها اضافه‌شدن انبوهی از امکانات مختلف نیست. 

پیشرفت نسل‌های جدید سری 3 را می‌توان در ارتقای کیفیت سواری، فرمان‌پذیری، پایداری و به طور کلی عملکرد آن‌ها به خوبی دید. ب‌ام‌و با توسعه سری 3 در طول این سال‌ها همواره مشغول ارائه تعریف به‌روز و مدرنی از یک اتومبیل لوکس سگمنت D بوده و جایگاه امروز سری 3 در بازارهای مختلف و موفقیت آن را می‌توان شاهدی بر سیاست‌گذاری و عملکرد درست این خودروساز آلمانی دانست.
37 سال پس از عرضه نسل نخست سری 3 نوبت به نسل ششم آن رسید و در سال 2012 محصولی از ب‌ام‌و با کد F30 در این شرکت متولد شد. نکات جالب توجهی در این نسل از ب‌ام‌و سری 3 وجود دارد که به نوعی F30 را از سایر نسل‌ها متمایز می‌کند. شاید بتوان مهم‌ترین آن را خارج شدن نسخه‌های کوپه و کانورتیبل از سری 3 و عرضه آن تحت عنوان سری 4 دانست. از آن جا که سری 3 در چهار دهه پیش به عنوان یک اسپرت کوپه وارد میدان شده بود، این تصمیم ب‌ام‌و را می‌توان یک سنت شکنی جدی دانست که با انتقادهایی نیز روبه‌رو شد. مساله بعدی عدم حضور پیشرانه‌های تنفس طبیعی در گستره پیشرانه‌های موجود برای این نسل است. نکته بعدی جایگزین شدن سیستم فرمان هیدرولیک با نمونه الکتریکی است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

 


طراحی نسل ششم سری 3
برای بررسی طراحی این اتومبیل بد نیست با مقایسه ابعاد آن با نسل پیشینش یعنی E90 شروع کنیم. F30 نسبت به نسل قبل خود از ابعاد بزرگ‌تری برخوردار است. طول، عرض و ارتفاع این اتومبیل نسبت به گذشته افزایش یافته است. از طرفی فاصله دو محور نیز در این اتومبیل 50 میلی‌متر نسبت به قبل افزایش داشته است.
شباهت این دو نسل از سری 3 در کاپوت کشیده و نسبتا بزرگ، اورهنگ‎ کوتاه جلو و فاصله دو محور زیاد قابل مشاهده است. چراغ‌های جلوی F30 به جلوپنجره‌ای که اکنون کشیده‌تر از قبل در نظر گرفته شده، چسبیده‌اند. یکی از نکات مهم طراحی جلوی این اتومبیل مربوط می‌شود به "کانال‌های اشکی" که وظیفه اتصال چراغ‌ها به جلوپنجره را برعهده دارند. ویژگی‌ای که به نظر می‌رسد از نمونه مفهومی i8 EV گرفته شده و اگر نگاهی به طراحی چراغ‌های نسل جدید ب‌ام‌و سری 3 با کد G20 داشته باشیم خواهیم دید که این تصمیم در F30 به تعبیری حلقه اتصال طراحی E90 به G20 به ویژه در بخش جلویی این اتومبیل است.
محافظه‌کارانه‌ترین بخش این اتومبیل از نظر طراحی را می‌توان قسمت انتهایی آن دانست. چراغ‌های عقب آن فرم L شکل محصولات کلاسیک ب‌ام‌و را تداعی می‌کنند. طراحی قسمت عقب این اتومبیل به طور کلی ترکیبی از نشانه‌های سنتی ب‌ام‌و در مدل‌های پیشین و همچنین آینه‌ای است از سری 5 هم دوره F30 که با کد F10 می‌شناسیم.


مشخصات فنی و عملکرد
پیشرانه مورد استفاده در نمونه مورد بررسی ما یک نمونه چهار سیلندر به حجم 2.0 لیتر است که به لطف فناوری تویین توربو ب‌ام‌و ،نه تنها میزان رضایت بخش 240 اسب بخار قدرت را در اختیار راننده قرار می‌دهد، بلکه تولید بیشینه گشتاور 350 نیوتن‌متری که در گستره 1250 تا 4800 دور در دقیقه تولید می‌شود تاثیر شگرفی بر عملکرد این اتومبیل داشته است. افزون بر مهندسی تیم ب‌ام‌و و طراحی پیشرانه‌ای پربازده عملکرد جعبه‌دنده 8 سرعته اتوماتیک آن از هماهنگی و واکنش بسیار خوبی برخوردار است که در کنار هم به خوبی لبخند رضایت را بر چهره سرنشین می‌نشانند. کافی است پدال گاز را به انتها برسانید تا خلاصه‌ای از کارنامه مهندسین ب‌ام‌و را مرور کنید. این پیشرانه 2.0 لیتری به لطف فناوری توربوشارژر به نسبت رضایت‌بخشی از قدرت و گشتاور به حجم موتور رسیده است، اما همانطور که می‌دانید توربولگ یا تاخیر از نقاط ضعف این نوع پیشرانه‌ها بوده و دقیقا همینجاست که عملکرد مهندسین ب‌ام‌و محک زده می‌شود و کم‌ترین تاخیری در بالارفتن دور پیشرانه مشاهده نمی‌کنید. موتور و جعبه‌دنده این اتومبیل در همکاری دقیقی همواره قدرت موردنیاز راننده در اختیارش قرار می‌دهند.

 


طراحی اتاق و آسایش سرنشین
سری 3 اگر چه یک سدان فول‌سایز نیست اما طراحی اتاق و ارگونومی صندلی‌های آن به گونه انجام شده که آسایش سرنشینان هر دو ردیف به خوبی تامین شود. سر و صدای محیط تا حد خوبی حذف شده و سکوت و آرامش اتاق برقرار است. یکی از نکاتی که برای عده‌ای ممکن است اندکی مایوس کننده باشد کاهش صدای پیشرانه و صدای اگزوز در نسل‌های جدید محصولات ب‌ام‌و است. این مساله باعث شده تا حتی زمانی که در حالت رانندگی اسپرت در حال شتابگیری هستید صدای بسیار کمی از مجموعه انتقال قدرت به گوشتان برسد، اما فشاری که به گردن‌تان وارد می‌شود خیال شما را از قدرت و شتاب اتومبیل راحت می‌کند!

 

سیاست‌های غلط و عدم ورود نسل جدید سری 3
متاسفانه سیاست‌های سوال‌برانگیز دولت در خصوص صنعت خودرو و به‌ویژه در بحث واردات آن در دو سال گذشته باعث شده تا نسخه‌های جدید بسیاری از اتومبیل‌های با کیفیت ژاپنی و اروپایی وارد بازار نشوند و در نتیجهF30 نیز آخرین نسل از ب‌ام‌و سری 3 است که در بازار ایران حضور دارد. نمونه فیس‌لیفت آن با کد 330i توسط پرشیا خودرو تا پیش از ممنوعیت واردات در بازار عرضه شده بود اما نسل جدید آن تاکنون پشت درهای گمرک مانده است. در پایان از همکاری جناب آقای کسری اسلامی با تیم اتومبیل فارسی متشکریم.


در همین زمینه

شبکه‌های اجتماعی