شبکه‌های اجتماعی

در شرایط تحریم کدام خودروها با کمبود قطعه مواجه می‌شوند؟

معضلی به نام تامین قطعات یدکی

با قطع تولید محصولات رنو در ایران، زنگ خطر برای رانندگان به صدا در آمده است. حال دیگر دامنه تحریم‌ها تنها شامل خودروهای وارداتی نمی شود و محصولات تولید داخل و مونتاژی خودروسازان فرانسوی، کره‌ای و یا حتی چینی نیز ممکن است با کمبود قطعات ناشی از تعلیق همکاری طرفین خارجی با ایرانی دچار شوند. در این شرایط اما این پرسش مطرح می‌شود که ریسک خرید چه خودرویی از نظر تامین قطعات یدکی در بلند مدت کم‌تر از سایرین است؟
پاسخ مسلما تولیدات قدیمی و داخلی است. اما فارغ از خودروهایی امثال پراید و پژو و ...به نظر می‌رسد که هنوز شانس تامین قطعه برای محصولات رنو از طریق کشورهای همسایه همچون ترکیه وجود دارد. هرچند باید در این زمینه منتظر ماند و دید که روابط اقتصادی و سیاسی اجازه تبادلات مالی بین دو کشور را می‌دهد یا خیر؟
در خصوص خودروهای چینی طی چند سال گذشته همواره بازرگانان سنتی بازار قطعات یدکی در این زمینه فعال بوده‌اند. برای مثال پس از توقف فعالیت شرکت جیلران موتور ، شاهد تامین قطعات ضروری این خودروها (هرچند با وجود کمبودهایی) توسط بازرگانان متفرقه و غیر شرکتی بوده‌ایم. هم اکنون نیز بسیاری از قطعات خودروهای برلیانس یا فاو که با محدودیت‌هایی توسط سایپا یا بهمن موتور عرضه می شوند، در بازار آزاد موجود است. بنابراین بر روی کاغذ مشکل چندانی در خصوص خودروهای چینی پر تیراژ وجود ندارد اما در خصوص مدل‌های کم تیراژی که به شکل محدود به بازار عرضه شده اند به وجود آمدن کمبود هایی محتمل است.
البته طبیعتا تامین قطعات یدکی از چین نیز بستگی به حفظ روابط تجاری و بانکی با این کشور دارد و اگر در شرایط بدبینانه مشکلی در این زمینه به وجود آید، مسلما تامین قطعات خودروهای چینی با سختی بیشتری نسبت به خودروهای رنو، تویوتا یا هیوندای همراه خواهد بود. چرا که این خودروسازان در بازار کشورهای خاورمیانه فعال هستند و تامین قطعات یدکی به اشکال گوناگون ممکن خواهد بود، اما در خصوص خودروهای چینی چنین امکانی وجود ندارد.
چنین شرایطی تا حدی در خصوص خودروهای ژاپنی نظیر مزدا یا سوزوکی نیز صادق است اما خریداران محصولات پژو نظیر پژو 2008 یا پژو 508 نیازمند احتیاط بیشتری در خصوص نگهداری از خودرو خود هستند، چرا که فراوانی خودروهای پژو در خاورمیانه نیز نسبت به رنو کمتر است و ممکن است تامین قطعات خاص این دو خودرو در شرایط تحریم چندان آسان نباشد.
در مورد خودروهای وارداتی نظیر مرسدس بنز و ب‌ام‌و نیز می‌توان گفت که از دیرباز زنجیره تامین سنتی و غیر رسمی برای واردات قانونی و غیر قانونی قطعات این دو خودرو در کشور وجود داشته است اما خودروهای وارداتی خاص ممکن است با مشکلات عدیده‌ای مواجه شوند. برای مثال تامین قطعات خودروهای آلفارومئو یا ولوو و آئودی طی چند سال گذشته در ایران چندان آسان نبوده است. همین مشکل در خصوص مدل‌های مختلف هوندا نیز وجود دارد. بنابراین صرف مشهور بودن یک برند خودروسازی نمی تواند تضمینی برای وجود قطعات آن در بازار خاورمیانه باشد و در شرایط فعلی زمین گیر شدن بخاطر کمبود قطعات یدکی می تواند به کابوس شبانه هر راننده ای بدل شود.

 

منیع: خودروبانک

نظر دهید


در همین زمینه