هاچ‌بک شهری ام جی 3 در آزمایشات انکپ سه ستاره ایمنی کسب کرد
پنج شنبه, 01 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
تست تصادف ام جی 3
فونیکس FX برقی 5 ستاره ایمنی از یورو انکپ دریافت کرد
دوشنبه, 28 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
عملکرد مشابه با نسخه بنزینی FX
چری جینیون با فضای داخلی بزرک و برد 2500 کیلومتری رونمایی شد
دوشنبه, 28 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
چندمنظوره جدید چری با امکانات لوکس
نوو A05، سدان پلاگین هیبرید چانگان به ایران می‌آید
شنبه, 26 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
سدان جدید چانگان با برد برد 1300 کیلومتری
ویدیوی تست و بررسی فونیکس آریزو 6 جی‌تی
جمعه, 25 آبان 1403
ارشیا عباسی
یکی از ده سدان پرشتاب مونتاژی در تاریخ صنعت خودروسازی ایران
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

پیشنهاد سردبیر

یادداشت

  • تکرار یک اشتباه 70 ساله این بار در بازار ایران

    خانم‌های صورتی پسند کجا هستند؟
      "خانم‌های صورتی پسند کجا هستند؟"، عنوان روایتی است که "مت هیگ" از شکست یک ایده، در کتاب “Brand Failure” خود آورده است. این عنوان در واقع برای شکست افتضاح ایده داج لافم...
    نویسنده: محمدعلی ملاعبداللهی

جدیدترین اخبار و مطالب

مشاهده بیشتر ...
اتومبیل فارسی - افتتاح خط تولید اتوبوس برقی ایران خودرو دیزل
با حضور وزیر صمت

به گزارش اتومبیل فارسی به نقل از ایکوپرس، خط تولید انبوه اتوبوس برقی ای- آتروس (e-Atros) ایران خودرو دیزل، در مراسمی با حضور وزیر صمت، رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، معاون حمل و نقل وزارت صمت، رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران و شهردار کرج و جمعی از نمایندگان مجلس، افتتاح و آماده بهره برداری شد.

 

ظرفیت تولید اتوبوس برقی ای-آتروس سه هزار دستگاه در سال است. برای تولید این محصول، از سالن های تولید اتوبوس دیزلی آتروس با تجهیز برخی ابزارهای مخصوص برای نصب باتری، موتور و بستن اتصالات برقی استفاده شده است. این محصول با بهره گیری از موتور پر قدرت با توان ۳۵۰ کیلووات و حداکثر گشتاور ۳۵۰۰ نیوتن متر، قدرت و شتاب اولیه بسیار بالایی دارد و از نسخه دیزلی عملکرد بالاتری خواهد داشت.


اتوبوس برقی ایران خودرو دیزل هم چنین با استفاده از بستر مخابراتی می‌تواند به مرکز کنترل از راه دور وصل شود تا علاوه بر نظارت بر مشخصه های عملکردی، قابلیت اطلاع رسانی به راننده برای جلوگیری و برطرف کردن عیوب احتمالی نرم افزاری و سخت افزاری را نیز دارا باشد. بدین ترتیب تمامی اتوبوس های ناوگان قابلیت اتصال به یکدیگر و مرکز داده را دارند و برای اولین بار در ایران مفهوم خودروهای متصل هوشمند (Intelligent Connected car) در خودروهای تجاری پیاده سازی شده است.


اتوبوس ای-آتروس، از قابلیت شیب روی ۲۰ درصدی، ظرفیت ۸۰ مسافر و بازیابی انرژی در زمان ترمزگیری و حرکت در سراشیبی ها، برخوردار است. این اتوبوس در مدت زمان حدودا سه ساعت به طور کامل شارژ شده و با ظرفیت باتری ۳۵۰ کیلووات ساعت، می تواند تا حدود ۲۵۰ کیلومتر پیمایش داشته باشد. این محصول دارای گارانتی دو ساله یا پیمایش ۲۰۰ هزارکیلومتر بوده و نیز موتور آن دارای پنج سال و باتری آن نیز از هشت سال گارانتی برخوردار است.

 

گفتنی است، اتوبوس برقی ای-آتروس، موفق به دریافت لوح زرین برترین نوآوری ایرانی از هفتمین جشنواره ملی نوآوری برتر ایرانی در سال ۱۴۰۱ و به عنوان نخستین خودروی برقی در کشور، موفق به اخذ استانداردهای ۸۵ گانه از سازمان ملی استاندارد ایران شد و پس از آن، تجهیز خط تولید این محصول با نگاه به آینده فن آوری خودروهای تجاری برقی و استفاده حداکثری از امکانات داخل کشور در شرکت ایران خودرو دیزل کلید خورده است.


شبکه‌های اجتماعی

جدیدترین خودروهای بازار ایران

اتومبیل کلاسیک

ویدیوها

تست اتومبیل و مقایسه