برند اسپانیایی EBRO با چری احیا می‌شود
دوشنبه, 05 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
تیگو 7 در اسپانیا
هاچ‌بک شهری ام جی 3 در آزمایشات انکپ سه ستاره ایمنی کسب کرد
پنج شنبه, 01 آذر 1403
شاهین قربانعلی نیا
تست تصادف ام جی 3
فونیکس FX برقی 5 ستاره ایمنی از یورو انکپ دریافت کرد
دوشنبه, 28 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
عملکرد مشابه با نسخه بنزینی FX
چری جینیون با فضای داخلی بزرک و برد 2500 کیلومتری رونمایی شد
دوشنبه, 28 آبان 1403
شاهین قربانعلی نیا
چندمنظوره جدید چری با امکانات لوکس
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5

پیشنهاد سردبیر

یادداشت

  • تکرار یک اشتباه 70 ساله این بار در بازار ایران

    خانم‌های صورتی پسند کجا هستند؟
      "خانم‌های صورتی پسند کجا هستند؟"، عنوان روایتی است که "مت هیگ" از شکست یک ایده، در کتاب “Brand Failure” خود آورده است. این عنوان در واقع برای شکست افتضاح ایده داج لافم...
    نویسنده: محمدعلی ملاعبداللهی

جدیدترین اخبار و مطالب

مشاهده بیشتر ...
رشد تولید خودروهای تجاری منتهی به دی ماه 1400
اتومبیل فارسی - کشنده دافران H7

وزارت صمت اعلام کرد

 

 

به گزارش اتومبیل فارسی به نقل از دنیای اقتصاد؛ آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت از رشد تولید حدود ۴‌درصدی انواع خودروهای تجاری در کشور طی ۱۰ ماه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته حکایت دارد. طبق آمار، در مجموع تا پایان دی ماه امسال ۷۷‌هزار و ۷۶۷ دستگاه انواع خودروی تجاری، عمومی سبک و سنگین شامل ون، وانت، اتوبوس، مینی‌‌‌‌‌‌بوس، میدل‌‌‌باس، کامیون، کامیونت و کشنده تولید شده است. سال گذشته در همین بازه زمانی ۷۴‌هزار و ۶۰۲ دستگاه انواع خودروی تجاری تولید شده بود.

 

بر این اساس، تجاری‌‌‌‌‌‌سازان کشور تا پایان اولین ماه از فصل زمستان ۱۴۰۰ در مجموع تولید ۹۲۰۰ دستگاه انواع کامیون، کامیونت و کشنده را در خطوط تولید خود نهایی کردند. تولید این تعداد خودروی تجاری سنگین در قیاس با مدت مشابه سال گذشته رشدی حدود ۹۷‌درصدی را نشان می‌دهد. در شرایطی تولید کامیون، کامیونت و کشنده در جاده رشد تولید حرکت کرده که شاهد هستیم تولید اتوبوس، میدل‌باس و مینی‌‌‌بوس در بازه زمانی یاد شده روند نزولی به خود دیده است. تجاری‌‌‌سازان طی ۱۰ ماهی که از سال‌جاری گذشت در مجموع‌ ۱۴۲۶ دستگاه انواع اتوبوس، میدل‌باس و مینی‌‌‌بوس را در خطوط تولید خود نهایی کردند. بررسی تیراژ تولید اتوبوس، مینی‌‌‌بوس و میدل‌باس تا پایان دی ماه ۹۹ از تولید ۱۴۳۳ دستگاهی حکایت دارد. بنابراین شاهد افت نزدیک به ۵/ ۰درصدی در تولید این خودروها هستیم. البته باید توجه داشت این افت به دلیل نزولی‌شدن نمودار تولید اتوبوس رقم خورده است و‌‌‌گرنه تجاری‌‌‌سازان در بخش تولید میدل‌باس و مینی‌‌‌بوس در بازه زمانی یاد شده رشدی بیش از ۳۰‌درصدی را در کارنامه خود ثبت کرده‌‌‌اند. اما تولید اتوبوس افت بیش از ۲۷‌درصدی را تجربه کرد. تجاری‌‌‌سازان سال گذشته تا پایان دی ماه تولید ۷۶۵ دستگاه اتوبوس را نهایی کردند، این در شرایطی است که تا پایان دی ماه امسال با توجه به افت حدود ۲۷‌درصدی، ۵۵۴ دستگاه اتوبوس تولید شده است. بر این اساس تولید وانت نیز طبق آمار در جاده افت حرکت کرد.

 

در پایان اولین ماه از فصل زمستان در مجموع ۶۶‌هزار و ۲۱۸ دستگاه انواع وانت تولید شده است. این میزان تولید در قیاس با تولید ۶۸‌هزار و ۲۶۳ دستگاهی که تا پایان دی ماه گذشته رقم خورده است افتی حدود ۳‌درصدی را در کارنامه خودروسازان ثبت کرده است. اما خودروسازان در تولید ون نیز توانستند رشد بیش از ۲۹۲‌درصدی را رقم بزنند. البته این میزان رشد به دلیل تولید کم انجام شده در سال گذشته رقم خورده است. خودروسازان سال گذشته در همین بازه زمانی ۲۳۵ دستگاه انواع ون تولید کردند. این تیراژ تولید با رشدی بیش از ۲۹۲‌درصدی به ۹۲۳ دستگاه رسید. در ادامه ایران‌‌‌خودرو دیزل به عنوان بازوی تجاری‌‌‌ساز ایران‌‌‌خودرو طی ۱۰ ماه امسال در مجموع ۵۵۶۰ دستگاه انواع خودروی تجاری سبک و سنگین تولید کرده است. تولید این تعداد خودروی تجاری در مقایسه با تولید ۵۳۹۹ دستگاهی سال گذشته از رشد تولید حدود ۳‌درصدی حکایت دارد. دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی خودروسازی سایپا اما در تولید محصولات تجاری در بازه زمانی یاد شده برخلاف ایران‌‌‌خودرو افت تولید حدود ۵/ ۱ درصدی را به خود دیده است. سایپا دیزل به عنوان بازوی تجاری این خودروساز تا پایان دی ماه سال‌جاری تولید ۵۲‌هزار و ۶۴۴ دستگاه انواع خودروی تجاری سبک و سنگین را نهایی کرده است، این در حالی است که سال گذشته تا پایان دی ماه تولید ۵۳‌هزار و ۴۲۱ دستگاه انواع خودروی تجاری در این خودروساز صورت گرفته بود.

 

 


شبکه‌های اجتماعی

جدیدترین خودروهای بازار ایران

ویدیوها

تست اتومبیل و مقایسه