به تازگی جواد خبازی مدیرعامل سروش موتور در نشست خبری خود به تولید اتوبوس در این شرکت اشاره کرده و اعلام کرد که ظرفیت تولید 200 اتوبوس در سال در سروش موتور فراهم شده و تمرکز آنها برای تولید اتوبوسی غیرچینی بوده که در نهایت اتوبوس انتخاب شده به پیشرانه ایویکو و جعبه دنده و اکسل ساخت ZF مجهز شده است. سروش ایویکو نویگیتور اتوبوس مسافری بین شهری سروش موتور است که این شرکت برنامه دارد ظرفیت تولید آن را تا 1000 دستگاه در سال برساند.
قوای محرکه سروش ایویکو نویگیتور
در بازار ایران ایویکو به مینیبوسهایی که سعی داشتند جای مینیبوسهای بنز در ایران را بگیرند شناخته میشوند و تصور مناسبی از آنها در بازار ایران در اذهان وجود دارد. اغلب این مینیبوسها نقش سرویس کارکنان دولتی یا مدارس را داشتند و هرگز در سیستم حمل و نقل عمومی به کارگرفته نشد. به طور شگفت انگیزی اما این این برند به مرور از بازار ایران دور شد و حالا سروش موتور بار دیگر محصولی را بازار ایران عرضه میکند که نام و پیشرانه شرکت ایویکو را یدک میکشد.
پیشرانه به کارگرفته شده در این اتوبوس به FTP IVECO C9 شناخته شده و 6 سیلندر خطی بوده و ظرفیت آن 8709 سیسی است. این پیشرانه دیزلی سطح آلایندگی یورو 6 را دریافت کرده و توان تولیدی آن 400 اسببخار و حداکثر گشتاور پیشرانه ایویکو 1700 نیوتن متر است. قلب تپنده سروش ایویکو نویگیتور مجهز به توربوشارژر و فن هیدرولیک است.
مشخصات فنی سروش ایویکو نویگیتور
در کنار پیشرانه ایویکو کمتر کسی است که شرکت ZF آلمان را نشناسد البته بیشتر این شرکت را به پیشرانه های خوبی که تولید میکند، میشناسند اما اکسل تولید شده در این شرکت برای سروش ایویکو نویگیتور اتوبوس سروش موتور انتخاب شده است. جعبه دنده اتوماتیک ZF دارای آلترناتور و باتری 24 ولت همراه با سیستم تعلیق پنوماتیکی این شرکت مجهز به میل موجگیر و قابلیت KNEELING در این اتوبوس به کاررفته است.
قابلیت KNEELING در واقع به نوعی زانو زدن است که در برخی اتوبوسهای شهری هم در ایران به کارگرفته شده است. KNEELING این امکان را به اتوبوسها میدهد تا ارتفاع خود را به طور موقت کاهش دهند. این ویژگی معمولاً در سیستمهای تعلیق بادی (Air Suspension) وجود دارد و هدف اصلی آن تسهیل ورود و خروج مسافران است. به طوریکه وقتی راننده سیستم Kneeling را فعال میکند، بخش جلویی یا کل وسیله نقلیه با تخلیه بخشی از هوای داخل بالنهای تعلیق بادی، به سمت پایین میآید. این کاهش ارتفاع باعث میشود کف وسیله نقلیه به سطح زمین یا سکوی ایستگاه نزدیکتر شود.این مزیت دسترسی بهتری برای افراد مسن، کودکان، و افراد دارای محدودیت حرکتی ایجاد میکند. این قابلیت بیشتر در اتوبوسهای شهری و خودروهای ویژه حمل و نقل معلولین به کار رفته بود.
سیستم ترمز سروش ایویکو نویگیتور WABCO بوده و ترمزهای محور عقب و جلو هر دو دیسکی طراحی شده است. از سیستمهای کمکی به کارگرفته شده در سیستم ترمز این اتوبوس شامل ABS، AEBS، ESC، EBS، ASR، و TSC در کنار ریتاردر هیدرولیکی 4 حالته است و در کنار این سیستم ترمز از رینگهای فورج آلومینیومی استفاده شدهاست.
مشخصات ظاهری و ابعاد سروش ایویکو نویگیتور
سروش ایویکو نویگیتور ظاهر ویژه تا تفاوت محسوسی نسبت به اتوبوسهای موجود در بازار ایران ندارد، البته از نظر طراحی معمولا زبان طراحی خاصی به غیر از اتوبوسهای لوکس در اتوبوسهای بین شهری دیده نمیشود و الگو یکسانی به کار میرود.
سروش ایویکو نویگیتور به ترتیب دارای طول، عرض و ارتفاع 12350، 2550 و 3800 میلیمتر بوده فاصله محور آن 6200 میلیمتر است و حداکثر وزن آن نیز 19000 کیلوگرم است. از نکات مهم در اتوبوسهای بین شهری ظرفیت آن است که خوشبختانه سروش موتور در سه رده 24 نفره VIP، 44 نفره و 55 نفره این اتوبوس را عرضه خواهد کرد.
امکانات سروش ایویکو نویگیتور
اتوبوس جدید سروش موتور به امکانات رفاهی متعددی مجهز شده است که هم اطمینان خاطر راننده و هم ایمنی سرنشینان را فراهم میآورد که از جمله آن میتوان به اتولایت و دیلایت، کروز کنترل تطبیقی، سیستم هشدار خروج از خط، سیستم هشدار خستگی راننده، سنسور نور و باران، سنسور پارک جلو و عقب، 4 عدد دوربین داخلی، 2 عدد دوربین محفظه بار، قابلیت مانیتورینگ 360 درجه، دوربین ثبت وقایع، دوربین دنده عقب، نمایشگر لمسی 15.6 اینچی مجهز به سیستم عامل اندروید، میکروفون راننده، 2 عدد آنتن بال کوسهای، مانیتورهای تاشو برقی 22 اینچی، تنظیم برقی موقعیت غربیلک فرمان، یخچال داشبورد، سیستم تهویه مطبوع، سیستم هوشمند اطفا حریق موتور، استارت دکمهای، 2 عدد دریچه سقفی، سنسور در مسافر، آفتابگیر برقی، آینه های برقی، ساعت دیجیتال، کپسول اطفا حریق، کنترل در محفظه بار با ریموت کنترل و صندلی بادی راننده اشاره کرد.
بازار اتوبوسهای شهری و بینشهری ایران نسبت به بازار کشنده و کامیون کم رقابتتر بوده و دلیل اصلی آن تصور ذهنی مردم از حمل و نقل با اتوبوس و همچنین زیرساختهای دولتی در فضای شهری است. عدم حضور جدی بخش خصوصی یکی از دلایل اصلی در شرایط امروز حمل و نقل جادهای است هرچند متاسفانه زیرساختهای جادهای در اثر عدم رسیدگی مناسب در حال فرسوده شدن است و اکو توریسم و همچنین مسافرتهای دست جمعی با محوریت تورها در حوزه گردشگری نیز معطوف به حمل و نقل هوایی شده و جابهجایی جادهای نیاز به برنامهریزی جدی و تشویق مردم به مسافرتهای جمعی دارد. البته در حصول این شرایط، وضعیت اقتصادی مردم نیز دخیل است.
گزارش