ضرر مردم و خودروسازان از ادامه این وضعیت بازار
آمارهای موجود میگویند، خودروسازان کشور در فروردین ۹۷، سه هزار و ۳۰۷ میلیارد تومان فروش داشتهاند و در همین بازه زمانی، سود دلالها ۲۰۸ میلیارد تومان بوده است.
با این حساب، نسبت سود دلالان به فروش خودروسازان در اولین ماه بهار ۹۷، ۶ درصد بوده است.
در اردیبهشت اما ۶ هزار و ۲۴۶ میلیارد تومان رقم فروش خودروسازان بوده و ۴۸۹ میلیارد تومان هم به جیب دلالها رفته است تا نسبت سود آنها به فروش خودروسازان، به هشت درصد برسد.
طی خرداد اما در حالی فروش خودروسازان نزول کرده و به چهار هزار و ۸۱۲ میلیارد تومان رسیده که در همین بازه زمانی، دلالی و واسطهگری ۹۶۹ میلیارد تومان درآمد داشته است. با توجه به این ارقام، نسبت سود دلالی در بازار خودرو به فروش خودروسازان طی خرداد، ۲۰ درصد بوده است.
در تیر ماه نیز رقم فروش خودروسازان کاهشی اندک را تجربه و به چهار هزار و ۷۵۳ میلیارد تومان رسیده و به تبع آن، سود دلالان و واسطهگران هم به ۷۴۷ میلیارد تومان نزول کرده است. در این ماه، نسبت سود دلالی به فروش خودروسازان، عدد ۱۶ درصد را نشان میدهد.
اما مرداد امسال هرچند به سرآغاز روزهایی تلخ برای خودروسازان (به سبب تحریمهای ایالات متحده آمریکا) تبدیل شد، با این حال ایامی به کام دلالان بود و سودی هنگفت را نصیب آنها کرد. در این ماه، فروش خودروسازان بهدلیل کاهش تیراژ و تداوم سیاست سرکوب قیمت، به چهار هزار و ۳۱۸میلیارد تومان میرسد، حال آنکه دلالان یک هزار و ۵۹۷ میلیارد تومان سود حاصل میکنند. آمار میگوید، نسبت سود دلالی به فروش خودرو در مرداد امسال، ۳۷درصد بوده، که در شهریور به ۶۱ درصد میرسد.
طی آخرین ماه تابستان، خودروسازان فقط دو هزار و ۶۴۱ میلیارد تومان فروش داشتهاند و دلالان و واسطهگران به تنهایی یک هزار و ۶۱۷میلیارد تومان درآمد کسب کردهاند.
این روند در مهر به اوج میرسد، به نحوی که خودروسازان رقم سه هزار و ۷۶۲ میلیارد تومان را در فروش ثبت میکنند و دلالان به حوالی دوهزار میلیارد تومان نزدیک میشوند.
در نهایت طی آبان و با توجه به کاهش تیراژ، رقم فروش خودروسازان روی عدد دو هزار و ۷۶۲میلیارد تومان میایستد و دلالان عدد یک هزار و ۴۹۱میلیارد تومان را ثبت میکنند. نسبت سود دلالان به فروش خودروسازان در ماههای مهر و آبان، به ترتیب ۵۱ و ۵۴ درصد بوده است.
در حالی سود دلالان به بیش از نصف تولیدکنندگان رسیده است که شرکتهای خودروسازی و قطعات با مشکلات جدی روبهرو بوده و با ضعف فروش مواجهاند و ماهها است که به دنبال تعیین قیمتهای جدید هستند و متحمل ضررهای فراوانی شدهاند.
منبع: روزنامه دنیای اقتصاد
گزارش