هیات عالی نظارت مرجع مخالف واردات خودرو سواری
اتومبیل فارسی - واردات خودرو

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرد:


در حالی که هفته گذشته عنوان شد مجلس شورای اسلامی به دلیل مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصوبه واردات خودرو را از قانون بودجه امسال حذف کرده، رئیس مجمع این موضوع را تکذیب کرد.


صادق آملی لاریجانی با بیان اینکه صحن مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره واردات خودرو نظری نداده، گفت: «برخی بدون آگاهی، مجمع تشخیص و هیات عالی نظارت بر حُسن اجرای سیاست‌های کلی نظام را یکی می‌‌‌پندارند.»


به گفته وی، هیات عالی نظارت، با بررسی‌های کارشناسی مختلف، برخی بندهای مصوبه مربوط به واردات خودرو را مغایر سیاست‌های کلی نظام دانسته است؛ بنابراین این نظر هیات عالی نظارت محسوب می‌شود که با رای اکثریت به تصویب رسیده است.


به گفته آملی لاریجانی، در پاره‌ای از موضوعات که مجمع تشخیص یا هیات عالی نظارت نظر می‌دهند، در واقع آخرین نقطه تصمیم‌گیری است.


اظهارات آملی لاریجانی در شرایطی است که پس از ابلاغ قانون بودجه ۱۴۰۱، مشخص شد بند مربوط به واردات محصولات سواری از مصوبه واردات خودرو حذف و بنابراین قابل اجرا نیست. گمانه‌زنی‌های اولیه این بود که حذف این بند، ناشی از مخالفت مجمع تشخیص مصلحت نظام بوده، از همین رو انتقادات زیادی نسبت به مجمع صورت گرفت.

 

منتقدان معتقد بودند که کنار گذاشتن بند واردات خودروی سواری از لایحه بودجه به دلیل مخالفت مجمع تشخیص، یک بدعت است. این انتقاد از آن جهت بود که مجمع تشخیص مصلحت نظام وقتی به مصوبات ورود می‌کند که اختلاف‌نظر بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان بر سر مصوبه و موضوعی، حل نشود.


این در حالی بود که چنین مساله‌ای در مورد مصوبه واردات خودرو مطرح نبود و روال قانونی و طبیعی بابت اینکه مصوبه موردنظر راهی مجمع شود، طی نشده بود.


البته آنچه در این ماجرا واضح و قطعی به نظر می‌رسید، مخالفت هیات عالی نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام (مستقر در مجمع تشخیص) بود و این اشتراک، سبب شد مجمع تشخیص عامل حذف مصوبه واردات خودروی سواری از لایحه بودجه تلقی شود.

 

این در حالی بود که برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هفته گذشته در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» ضمن تشریح روند حذف مصوبه واردات خودرو سواری از قانون بودجه، تاکید کردند این مصوبه توسط هیات‌رئیسه مجلس حذف شده است.


داستان از این قرار است که مجلسی‌ها برای معطل نماندن قانون بودجه و ازآنجاکه مطمئن بودند شورای نگهبان به دلیل مخالفت هیات عالی نظارت با واردات خودرو، این مصوبه و طبعا قانون بودجه را تایید نمی‌کند، آن را حذف کرده‌اند.

 

حالا با توجه به اظهارات آملی لاریجانی، مشخص می‌شود مجمع تشخیص مصلحت نظام مصوبه‌ای در مورد واردات خودرو نداشته و آنچه سبب حذف مصوبه موردنظر شده، مخالفت هیات عالی نظارت بوده است.


در واقع با توجه به اینکه نظر این هیات برای شورای نگهبان اهمیت زیادی دارد، احتمال تایید بودجه با وجود مصوبه واردات خودروی سواری بسیار کم بوده است. این در حالی است که اگر شورای نگهبان مصوبه را جهت تعیین‌تکلیف، به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال می‌کرد، شاید سرنوشت دیگری در انتظار آن بود.

 

دست دولت برای واردات خودرو باز است

این در حالی است که یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: «کیفیت پایین خودروهای داخلی یکی از عوامل موثر در آمار بالای جانباختگان در تصادفات جاده ای است که با شکست انحصار ایجاد شده و واردات خودرو می توان بستر کیفی سازی خودروهای داخلی را فراهم کرد.»

 

حجت الله فیروزی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به آمار بالای جان باختگان در تصادفات جاده ای و نقش کیفیت پایین خودروهای داخلی در رشد این آمار، بیان کرد: «بنده نیز مانند سایر افراد نسبت به وضعیت صنعت خودروسازی منتقد هستم. توقع این است که صنعتی که بالغ بر ۵۰ سال در کشور مورد حمایت قرار گرفته، عملکردی به مراتب بهتر داشته و خودرویی با کیفیت و ایمن تولید کند. اما بنده باور دارم نباید به خاطر انتقادهایی که نسبت به یک موضوع داریم، اساس بحث را زیرسوال ببریم.»


هیچ مانعی برای واردات خودرو وجود ندارد

فیروزی افزود: «قطعا زمانی که بحث از واردات خودرو و حمایت از واردات می شود، به دنبال واردات بی حد و حصر نیستیم. واردات باید به گونه ای باشد که به تولید داخل ضربه نزند اما در عین حال رقابت را در بازار ایجاد کرده و مکمل تولید داخل می شود.»

 

وی تاکید کرد: «ما هیچ قانونی در خصوص منع واردات خودرو نداریم اما در مقاطعی از زمان برای جلوگیری از خروج ارز از کشور جلوی واردات در خیلی از کالاها گرفته شد. اکنون دست دولت برای واردات خودرو باز است. مصوبه مجلس در بودجه نیز با اصلاحات صورت گرفته در آن این اختیار را به دولت می دهد تا خودرو وارد کند.»

 

عوامل متعددی در تصادفات جاده ای موثر است

وی در ادامه با بیان اینکه در ایام عید هنگام عبور از یک جاده اصلی چندین مورد واژگانی خودرو را دیدم که هیچ ارتباطی با خودرو نداشت، اظهار کرد: «در آمار بالای جان باختگان در تصادفات جاده ای عوامل متعددی اثرگذار است، نباید در کنار انتقادهایی که به صنعت خودروسازی داریم، زیربنای این صنعت بزرگ کشور که می تواند در تولید ملی و اشتغال آفرینی اثرگذار بوده را نادیده گرفته و آن را از بین ببریم.»

 

این عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با بیان اینکه دولت فعلی و وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت برنامه هایی برای ساماندهی صنعت خودروسازی کشور دارند، تصریح کرد: «از سوی دیگر بنده معتقد هستم که ما نباید بازار را به صورت انحصاری در اختیار چند خودروساز قرار دهیم، باید هم از ظرفیت بخش خصوصی برای گسترده کردن فعالیت ها در حوزه خودروسازی بهره برده و کیفیت و تنوع تولیدات خود را بالا ببریم و هم از ظرفیت واردات استفاده کنیم.»

 

نماینده مردم فسا در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: «واردات خودرو نه تنها مخل تولید داخلی نبوده بلکه رقابت را برای بازار خودرو به ارمغان آورده و خودروسازان را وادار به ارتقای کیفیت و ایمنی خواهد کرداین گفته که واردات خودرو مخل تولید داخل است، درست نیست. استفاده از ظرفیت های وارداتی علاوه بر اینکه پاسخگوی بخشی از تقاضاهای جامعه است، موجب ایجاد رقابت در بازار شده و خودروسازهای داخلی را مجبور به ارتقای کیفیت خود خواهد کرد. امروز ما از کتاب های دانشگاهی خارجی برای انجام کارهای پژوهشی در دانشگاه های خود استفاده کرده که منجر به تقویت پایه علمی در کشور می شود. در بحث صنایع نیز اینگونه است.»

 


در همین زمینه

شبکه‌های اجتماعی