کرمان موتور از سال 1371 یعنی 30 سال پیش که کار خود را آغاز کرد تا مدتها به عنوان یک مونتاژکار شناخته میشد، البته کلمه مونتاژکار به خودی خود چیز بدی نیست اما چند سالیست که در کشور ما با بار منفی معنایی مواجه شده است. کرمان موتور نه بخاطر این بار منفی که بخاطر تجربیاتی که در سالهای فعالیت خود داشته و به دلیل اینکه عملیات مونتاژ با تغییر و تحولات سیاسی دچار مشکل می شد و اشتغال در صنعت را تهدید می کرد، به سمت طراحی و ساخت قدم برداشت.
سامان فیروزی مدیرعامل کرمان موتور در جلسه ای با قطعه سازان با بیان جملات بالا به تشریح برنامه های این شرکت در خصوص تبدیل شدن به یک تولیدکننده این چنین گفت: امروز و با توجه به تصمیم اخیر کرمان موتور، قطعه سازانی که مایل به همکاری با کرمان موتور هستند با برنامه ای با عنوان " عهد 1407 " آشنا خواهند شد و ما در کنار هم تا سال 1407 ثابت میکنیم که خودروسازی در کشور ما با انتظارات افکار عمومی قابل جمع است. هرچند می دانیم که افکار عمومی دیدگاه خوبی به خودروسازی ما ندارد ولی امروز با تصمیم مشترک جهت پیادهسازی برنامههای ارائه شده این عهد را در پیش میگیریم که در سال 1407 این برداشت از صنعت خودرو ما حذف شده باشد.
پرامیس 1407 کرمان موتور چیست؟
فیروزی در تشریح برنامه پرامیس 1407 کرمان موتور گفت: همه می دانیم که کشور ما تحت تحریم است، منازعات منطقهای خاورمیانه شدت گرفته و نقش فزاینده تنش چین و آمریکا در اقتصاد جهانی نیز بیش از پیش احساس میشود. همه این موارد به عنوان پیش فرض، موانعی در صنعت خودرو ایران ایجاد می کنند. علیرغم این پیش فرضهای خارجی و پیش بینی چالشهای داخلی که مواردی مانند چالشهای ارزی ، تامین منابع مالی، سیاسی بودن صنعت خودرو، کمبود نیروی ناسانی متخصص و ... را شامل میشود، کرمان موتور مصمم به پیشبرد برنامه خود است.
او در ادامه راه حل کرمان موتور برای غلبه بر چالش های یادشده تا سال 1407 را اینطور تشریح کرد: کرمان موتور در سال 1402، هفتاد و دو هزار خودرو تولید کرده است که 50 درصد آن خودروهای داخلی بودند و 50 درصد خودروهای مونتاژی و CKD بودند. امسال هدف تولید 120 هزار دستگاه بود که متاسفانه به دلیل اختلالاتی که در مجموعه تحولات امسال رخ داد محقق نشد اما سال را انشاالله با عدد قابل قبول 90 هزار دستگاه به پایان خواهیم رساند. در سال 1402 کرمان موتور رشد تولید 102 درصدی را تجربه کرد و درآمدهای عملیاتی 1.3 میلیارد دلاری نتیجه این عملکرد بوده و امروز برای تولید 300 هزار دستگاه خودرو نیازی به سرمایه گذاری نداریم. همه سرمایه گذاریها انجام شده، خطوط تولید آماده است و از بحث پرس شاپ گرفته تا رنگ و مونتاژ همه ظرفیت بهره برداری 300 هزار دستگاهی را ایجاد کردهاند.
4 فرمان پرامیس 1407 کرمان موتور
مدیرعامل کرمان موتور اتفاقاتی که پیش روی این شرکت خواهد بود را اینچنین توصیف کرد:
• کرمان موتور در سال 1407 صد در صد ظرفیت تولید را تکمیل کرده و 300 هزار دستگاه خودرو وارد بازار خواهد کرد.
• کرمان موتور در زمان باقیمانده تا پرامیس 1407، بیش از 300 میلیون دلار در زمینه تحقیق و توسعه سرمایه گذاری خواهد کرد که انتظار می رود منجر به خلق 12 مدل جدید خودرو باشد.
• هشت مدل از 12 مدل برنامه ریزی شده هیبریدی و برقی خواهد بود و 4 مدل بنزینی عرضه میشود.
• 80 درصد از سبد محصولات کرمان موتور از برند بومی خواهد بود. 30 درصد این سبد هیبریدی و 10 درصد برقی و 60 درصد بنزین خواهد بود.
برنامه کرمان موتور برای نیل به اهداف پرامیس 1407
سامان فیروزی در تشریح برنامه کرمان موتور در راه رسیدن به اهداف پرامیس 1407 گفت: تمرکز کرمان موتور در مسیر این برنامه بر روی زنجیره تأمین گروه است. زنجیره تأمین کرمان موتور گروهی توانمند خواهد بود که توان تاب آوری در خصوص چالشهایی که پیش از این مطرح شد را داشته باشد. این مورد به نحوه همکاری قطعهسازان با خودروساز بستگی دارد و باید تعاریف جدیدی برای این همکاری داشته باشیم تا بتوانیم برنامه را در مقابل تغییرات بیمه کرده و از این فضای کسب و کار متغیر عبور کنیم.
مسأله دیگر که بسیار در این مسیر مهم خواهد بود، تعهد کرمان موتور به تحقیق و توسعه است. یکی از مواردی که بر قول روی آن پافشاری می کنیم صرف حداقل 3درصد از درآمد در زمینه تحقیق و توسعه است.
او افزود: استراتژی اصلی کرمان موتور تا زمان رسیدن به 1407، مانند اغلب خودروسازان جهان برقی سازی است. البته این نه تنها به معنای تولید خودروی برقی که افزایش نقش انرژیهای پاکی چون برق در خودرو خواهد بود.
در کنار موارد ذکر شده، نکته مهم دیگر در استراتژی کرمان موتور بازتعریف رابطه اقتصادی با قطعه سازان و زنجیره تأمین است. رویکرد شرکت از یک رویکرد تارگت پرایس (قیمت محاسباتی) به رویکردی مذاکره محور تغییر کرده و هر تفاهم نامهای بر اساس مذاکره بین طرفین شکل خواهد گرفت.
مدیرعامل کرمان موتور در بحث خلق و کسب دانش، بحث شراکت با زنجیره تأمین را مطرح کرد و گفت: اگر کرمان موتور دانشی کسب می کند باید قطعه ساز همکار این شرکت هم در فرآیند قرار داشته باشد و بالعکس. اگر این اتفاق نیفتد اولین نتیجه منفی آن طولانی شدن زمان طراحی، تولید و عرضه محصول به بازار خواهد بود ولی اگر از ابتدای امر همه فعالیتها با همکاری خودروساز و زنجیره تأمین انجام گیرد ، زمان فکر و ایده تا عرضه به بازار 20 تا 25 درصد کاهش پیدا خواهد کرد. این عدد از مطالعه تجربه شرکتهای بزرگی مانند نیسان، رنو و هیوندایی به دست آمده است.
با استفاده از چرخه اطلاعاتی و خلق دانش و مشارکت و رویکرد مذاکره محور زنجیره تأمین چابک، تابآور و با بهرهوری بالا در کنار کرمان موتور خواهد بود، سعی و خطاها کاهش پیدا کرده و در همه مسائل فنی از تکرارها جلوگیری می شود که در نتیجه منجر به کاهش زمان تولید و عرضه خواهد بود.
طی این روند از زمان برنامه ریزی محصول، توسعه محصول، توسعه خودرو، توسعه قطعات و در نهایت تولید تجاری خودروها، سرمایهگذاری بهینه میشود و این مواردی است که برای رقابتپذیری قیمت محصول باید مدنظر داشته باشیم. دوره جدایی منافع قطعه ساز و خودروساز به پایان رسیده و اگر یک محصول موفق شود هر دو سمت ماجرا موفق خواهند بود، در غیر اینصورت هیچ کدام طعم موفقیت را نمی چشند. این اساس همکاری خواهد بود.
در این طرح نقش قطعه ساز، نقش خودروساز و اهداف تأیین شده برای همه مشخص است و در نهایت محصولی ارائه خواهد شد که منافع همه را تضمین کرده و سودآوری خواهد داشت. در کنار این موارد باید به رشد پایدار و منافع سهام داران توجه داشت که این مورد اصل حفظ و تداوم یک کسب و کار است. البته همه موارد مطروحه در صورتی محقق خواهد شد که هدف 300 هزار دستگاهی محقق شده و تولید اقتصادی انجام شود که در غیر اینصورت و عدم دستیابی به هدف اقتصادی بودن تولید، در واقع این برنامه به نتیجه نرسیده است.
هیوندای الگوی پرامیس 1407!
فیروزی در بخش تحقیق و توسعه کرمان موتور از بنچ مارک هایی مانند مانند فولکس واگن که با 8 درصد درآمد خود به تحقیق و توسعه می پردازند نام برد و گفت: کرمان موتور با الگوبرداری از شرکت هیوندایی در گام نخست این هدف را با میزان 3 درصد درنظر گرفت. تحقیق و توسعه باید منجر به بروز فنآوری های نوین و تولید خودرو باکیفیت و مقرون به صرفه باشد. البته منظور از مقرون به صرفه بودن ارزان بودن نیست، بلکه منظور خودرویی با قیمت رقابتی است و اگر بتوانیم با این برنامه خودرویی تولید کنیم، باعبور از مونع تولید و کاهش هزینههای سرمایه گذاری می توانیم این هدف را لمس کنیم.
وی در گام نهایی این برنامه از قصد کرمان موتور برای گسترش هفتاد درصدی زنجیره تأمین داخلی در سال 1407 صحبت کرد و گفت: هرچند این اهداف در مقایسه با خودروسازان جهان نیز بلندپروازانه به نظر می رسد و دیگران برای نیل به این هدف سال 2035 را انتخاب کرده اند تا 45 درصد سبد محصولات خود را برقی کنند اما با توجه به بحران ناترازی کشور و توجه کرمان موتور به فرصت ایجاد شده برای سرمایه گذاری در زمینه انرژی ها و قوای محرکه نوین، برای این هدف زمان کوتاه تری را در نظر گرفتیم.
مدیرعامل کرمان موتور در پایان این مراسم از عرضه زودهنگام محصولات داخلی کرمان موتور مانند "شدو" خبر داد.
گزارش