گرد و خاک ژاپن و کره
در دهه اخیر خودروهای SUV بیش از پیش مورد توجه مردم در سراسر دنیا قرار گرفتهاند. افزایش تقاضا برای این گونه اتومبیلها تنها به نمونههای فولسایز و چهارچرخمحرک منحصر نبوده و خودروسازان با توجه به این موضوع به گنجاندن انواع خودروهای اسپرت شاسیبلند، از کراساوورهای کوچک شهری گرفته تا نمونههای متوسط و بزرگ در سبد محصولات خود روی آوردند. این موضوع سبب شده تا رقابت میان این دسته از اتومبیلها به یکی از شلوغترین و جدیترین رقابتها نه تنها در بازارهای آزاد و کاملا به روز کشورهای توسعه یافته جهان، بلکه در جوامع رو به توسعه و حتی توسعه نیافته نیز بدل شوند و گرمای این رقابت به خوبی در آنها محسوس باشد.
با وجود محدودیتهایی که بازار خودرو در ایران با آنها مواجه است کلاس شاسیبلندهای متوسط یکی از کلاسهای شلوغ این بازار محسوب میشود به طوری که در آن شاهد رجزخوانی نمایندگان مختلفی از کشورهایی مانند فرانسه، ژاپن، آلمان، کره و حتی چین هستیم. ما نیز در میان هیاهوی این سگمنت پرطرفدار در ساعات پایانی یک پنجشنبه پاییزی که خورشید غروبش تم نارنجی رنگی به محیط بخشیده بود، به سراغ دو مدعی از کشورهای ژاپن و کره رفتیم. در این آزمون رانندگی مقایسهای، کیا سورنتو را در کنار نیسان ایکستریل قرار دادیم تا به دقت، رقابتی که بین این دو نماینده از خاور دور در جریان است را زیر نظر بگیریم و ببینیم هر کدام در مقابل دیگری چه نقاط ضعف و قوتی دارند.
کیا سورنتو
نسل اول کیا سورنتو از سال 2002 تا 2009 روی خط تولید این خودروساز کرهای قرار داشت و به عنوان اولین قدمهای این شرکت در زمینه کراساوورها و شاسیبلندها تجربیات مهمی را برای آن رقم زد. در سال 2015 در حالی کیاموتورز از نسل سوم سورنتو رونمایی کرد که تجربه چهار ساله نسل دوم آن را از سال 2010 تا 2014 در کارنامه خود به ثبت رسانده بود. با هدف رسیدن به فرمانپذیری بهتر ارتفاع سورنتو در نسل جدید نسبت به گذشته اندکی کاهش یافته و این در حالی است که طول آن بیشتر از قبل شده و در مجموع جثه بزرگتری را به نمایش میگذارد.
طراحی نسل اخیر سورنتو با همان جلو پنجره موسوم به پوزه ببر و چراغهایی کشیده انجام شده است. با این حال به نظر میرسد که کیا در طراحی سورنتو نسبت به اسپورتیج، اندکی شیکتر و سنگینتر عمل کرده است. جذابیت بصری سورنتو در نمای جلو چنان بالا است که عملا نمیتوان ایراد خاصی به آن وارد دانست، اما در نمای عقب از همان روز اول رونمایی، بسیاری از افراد معتقد بودند که کیا این شاسی بلند را با الهام از جیپ چیروکی طراحی کرده است!
سیستم انتقال قدرت سورنتو و تجربه رانندگی
کیا سورنتو در بازار ایران با پیشرانه 2.4 لیتری 4 سیلندر تنفس طبیعی عرضه شد که 188 اسب بخار قدرت و 241 نیوتنمتر گشتاور خود را از طریق یک جعبهدنده خودکار شش سرعته به سیستم تمامچرخ محرک آن منتقل میکند. گیربکس اتوماتیک سورنتو در انتخاب و تعویض دندهها عملکرد رضایت بخشی از خود نشان داده و مناسب با شرایط رانندگی، به خوبی به وظیفه خود عمل میکند. وزن نسل سوم سورنتو به 1680 کیلوگرم میرسد که وزن بالایی برای آن محسوب میشود که این مساله به لطف هماهنگی خوب پیشرانه و جعبهدنده و همچنین گشتاور 241 نیوتنمتری آن در زمان رانندگی چندان به چشم نمیآید. با رسیدن به مسیرهای سربالایی این اضافه وزن دردسرساز شده و اندکی از چابکی خودرو میکاهد، اما این موضوع به حدی نیست که راننده را نسبت به این خودروی کرهای دلسرد کند. نکته مهم در سواری با سورنتو، تعویض نرم و دقیق دندهها است که برای یک اتومبیل خانوادگی، نقطه قوت تلقی میشود.
کیا سورنتو سواری نرمی دارد و تجربه آرامی را برای سرنشینان خود فراهم میکند. فرمان سورنتو در پیچها به خوبی عمل کرده و وزن بالای آن را به خوبی مهار میکند و در مانورهای سریع در سرعتهای بالا اتومبیل را به خوبی در مسیر و تحت فرمان راننده نگاه میدارد، اما به دلیل تعلیق نرم خودرو هنگام واکنشهای تند راننده ممکن است تلاطم جزیی را در حرکت آن حس کنید که آن هم به خوبی توسط سیستم تعلیق کنترل شده و به درستی مانع از انتقال حس ناامنی به سرنشینان میشود. در واقع شاید همین پایداری مناسب سورنتو است که کار ایکس تریل را سخت می کند!
نیسان ایکستریل
ایکستریل از نظر بازه زمانی و پیشینه تولید، تقریبا همدوره کیا سورنتو به حساب میآید چرا که نسل اول آن در سال 2000 وارد بازار شد و نسل سوم آن نیز در سال 2013 معرفی شد، اما نکته قابل توجه در مورد نیسان، پیشینه مفصلتری است که این خودروساز ژاپنی در زمینه طراحی و تولید اتومبیلهای شاسیبلند دارد. نیسان به نوعی استاد ساخت شاسی بلندهای بیرون جادهای است. با این حال ایکس تریل یک کراس اوور سایز متوسط به حساب میآید که برای حرکت در شهر طراحی شده است و از تواناییهای خارج جادهای نسبی برخوردار است. نیسان ایکستریل در 2017 تغییرات جدیدی را تجربه کرد و نسخه فیسلیفت آن راهی بازار شد که این فیس لیفت در آخرین روزهای باز بودن سامانه واردات خودرو به کشور، به خیابانهای ایران نیز رسید. اما برای مقایسه امروز، به سراغ همان نمونه قبل از فیس لیفت نسل سوم رفتیم تا ببینیم که در نهایت کدام چشم بادامی بر دیگری غلبه میکند.
پشت فرمان ایکستریل
پیشرانه 2.5 لیتری نیسان ایکستریل 171 اسب بخار قدرت و 233 نیوتنمتر گشتاور تولید میکند و در کنار گیربکس CVT ایکسترونیک نیسان قرار گرفته است. تا این جا، ایکس تریل بر روی کاغذ از سورنتو عقبتر است، اما عجله نکنید. ایکستریل نیز مانند سورنتو از سامانه تمامچرخ محرک سود میبرد با این تفاوت که به نظر میرسد از سیستم توزیع نیرو و قفل دیفرانسیل پیشرفتهتری نسبت به سورنتو برخوردار باشد که در آن راننده به صورت دستی قابلیت کنترل و انتخاب وضعیت انتقال قدرت را دارد.
در نگاه اول ممکن است این طور به نظر برسد که نیسان با انتخاب جعبهدنده CVT برای ایکستریل تصمیم بهجایی نگرفته و باعث کاهش جذابیتهای سواری این خودرو شده است، اما نمونه ایکسترونیک نیسان از این نوع گیربکس که در ایکستریل به کار گرفته شده، در لحظات ابتدایی رانندگی با این خودرو به شما گوشزد میکند که هرگز پیشداوری نکنید! عملکرد سریع و دقیق جعبه دنده ایکستریل را میتوان بسیار عالی توصیف کرد. واکنش عادی و شروع حرکت با شتاب متوسط ویژگی مشترک همه گیربکسهای CVT محسوب میشود که در ایکستریل نیز اندکی ملموس است، اما با دور گرفتن پیشرانه ورق برگشته و شتاب قابل توجهای را به دست میدهد.
نیسان ایکستریل با ابعاد حسابشده و وزن متعادل 1588 کیلوگرمی خود سواری اسپرتی دارد. فرمانپذیری تند و دقیقی دارد و در مجموع شخصیت ماجراجویانهای از خود به نمایش میگذارد. تجربه سواری ما از خودرویی کاملا نرم و راحت در سورنتو، به سمت نمونهای جدیتر و اسپرتتر در نیسان ایکس تریل متمایل شده است، اما به این معنی نیست که آسایش سرنشینان در این خودرو قربانی روحیه هیجانی آن شده باشد. با این حال باید اذعان کرد که آن حس لوکسی و تجملی که در کابین سورنتو با چرم مارون، کلیدهای پر شمار و نور پردازی زیبا تجربه کردید، هرگز در نیسان مشاهده نمیشود و درون ایکس تریل همچون تمام محصولات گروه رنو – نیسان، همه چیز با محور کاربردی بودن شکل گرفته است.
ایکستریل یا سورنتو؟
در چهار دهه گذشته بازار و صنعت اتومبیل در ایران دچار آفتهای فراوانی شده است که میتوان به طور مشترک در چند دهه اخیر، عدم وجود رقابت آزاد را یکی از آفات دانست. در شرایط کنونی نیز به دلیل اتخاذ برخی سیاستهای ارزی سوالبرانگیز، واردات خودرو از سوی دولت ممنوع اعلام شده و به این ترتیب بازار خودرو در یکی از آشفتهترین و بحرانیترین شرایط چند سال اخیر قرار گرفته است. در این شرایط که قیمت خودروهای وارداتی سر به آسمان گذاشتهاند انتخاب خودروی مناسب و مطابق با نیازها و روحیات هر فرد، با توجه به هزینهای که برای آن پرداخت میکند موضوع حساستری نسبت به گذشته خواهد بود.
سورنتو خودرویی جادار، با سواری نرم و طراحی محافظهکارانهتری نسبت به نیسان ایکستریل است. مدعی کرهای این رقابت از سه ردیف صندلی سود میبرد که با ظرفیت 7 نفره خود میتواند گزینه مناسبتری برای خانوادههای پرجمعیتتر باشد. سورنتو دقیقا برای آن دسته از مشتریانی مناسب است که عطش استفاده از آپشن را دارند. گرچه شاید هیچ گاه هم از تمام آپشنهای خودرو استفاده نکنند، اما همین که میدانند با پرداخت چنین پولی، این حجم از امکانات را دریافت کردهاند، برایشان بس است. از سویی سواری اسپرت و دقیقتر ایکستریل احتمالا بیشتر مشتریان جوان و جویای هیجان را به سوی خود جلب کند. ممکن است روی کاغذ نیسان ایکستریل تنبلتر و ضعیفتر از کیا سورنتو به نظر برسد، اما به لطف عملکرد عالی گیربکس و حدود 100 کیلوگرم وزن کمتر آن، قدرت کمتر پیشرانه جبران شده و در بحث قدرت مانور و چابکی پا به پای سورنتو از خود چالاکی نشان میدهد، حتی ممکن است در برخی موقعیتها سورنتوی 188 اسب بخاری را به چالش بکشد. ایکس تریل نتیجه سالها تجربه نیسان در ساخت SUV است و افزون بر مسافرتهای خانوادگی، قطعا برای روزهای سخت هم طراحی شده است.
گزارش