فاصله 200 هزار دستگاهی با هدفگذاری وزارت صمت
درحالی که وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاهی خودرو را برای امسال در نظر گرفته بود، آمار اخیر این وزارتخانه نشان میدهد این هدف محقق نخواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری اتومبیل فارسی به نقل از دنیای اقتصاد، طبق آمار، خودروسازان کشور تا پایان بهمن امسال بالغ بر ۹۱۰ هزار دستگاه انواع محصول را به تولید رساندهاند و تیراژ بهمن ماه آنها نیز حدود ۸۹ هزار دستگاه بوده است. اگر فرض کنیم طی اسفند نیز به اندازه بهمن خودرو تولید شود، تیراژ امسال خودروسازان (با در نظر گرفتن کل محصولات اعم از سواری و تجاریهای سبک و سنگین)، در نهایت به یک میلیون دستگاه خواهد رسید.
این رقم تقریبا شبیه سال گذشته است و تا رسیدن به برنامه مدنظر وزارت صمت، ۲۰۰ هزار دستگاه کم دارد. بنابراین هدفگذاری وزارت صمت طی سال جاری، محقق نخواهد شد تا بار دیگر ثابت شود برنامهریزیهای این وزارتخانه در حوزه خودرو، گاهی بسیار خوشبینانه و به دور از واقعیتهای موجود است.
از همان ابتدا نیز که وزارت صمت برنامه تولید امسال خودروسازان را اعلام کرد، تردیدهای زیادی در مورد تحقق آن وجود داشت؛ بهخصوص با توجه به تداوم تحریم، مشکلات مالی و همچنین نرخگذاری دستوری. البته خودروسازان در سال جاری به لطف افزایش قیمتهایی که از سوی شورای رقابت اعمال شد، اوضاع مالی بهتری در مقایسه با ۹۸ داشتند؛ اما به هر حال هزینههای تولید نیز بالا رفت. آنطور که فعالان صنعت خودرو میگویند، در حال حاضر مشکل اصلی آنها، کمبود نقدینگی است و اگر این معضل رفع شود، آنها توان تامین قطعات موردنیاز برای رشد چشمگیر تولید را از منابع داخلی و خارجی خواهند داشت.
از همین رو خودروسازان تلاش زیادی کردند تا دولت را به لغو نرخگذاری دستوری مجاب کنند؛ اما همچنان سایه این سیاست بر سر خودروسازی کشور سنگینی میکند. فعالان صنعت خودرو معتقدند با کنار گذاشتن سیاست نرخگذاری دستوری، ورودی نقدینگی آنها رشد قابل توجهی خواهد کرد. بنابراین با پرداخت مطالبات قطعهسازان، تامین قطعات از داخل تسریع میشود و روند تامین قطعات خارجی هم سرعت خواهد گرفت.
در نتیجه، تولید با سرعت بالاتری افزایش خواهد یافت و خودروسازان قادر خواهند بود تیراژ را به برنامههای مدنظر وزارت صنعت، معدن و تجارت برسانند. در کنار مساله نرخگذاری، اگر سال آینده با احیای برجام و لغو تحریمها همراه باشد، این موضوع کمک بزرگی به خودروسازان بابت رشد قابل توجه تولید خواهد کرد؛ هرچند احتمالا اثرات اصلیاش را در سال ۱۴۰۱ نشان میدهد.
گزارش