به تازگی مدیر اجرایی شرکت خودروسازی فرانسوی رنو در گفتگویی خبر از توقف احتمالی فعالیتهای این شرکت در ایران داد.
بنا به گفته های تیری بولور (Thierry Bollore) رنو احتمالا در راستای خروج آمریکا از برجام و به منظور تبعیت از تحریمهای این کشور فعالیت خود در ایران را متوقف خواهد کرد و در راستای جایگزینی بازار کشورمان به دنبال بازار آفریقا خواهد رفت.
تیری بولور در حالی این گفته ها را مطرح کرد که مدیران شرکت رنو پیش از این اعلام کرده بودند که به دنبال یک حضور حداقلی در صنعت خودروسازی کشورمان هستند و قصد دارند مثل دور قبلی تحریمها به فعالیت های حداقلی خود در ایران ادامه دهند.
در همین راستا مدیر اجرایی رنو توضیح داده است که ما به دنبال ایجاد فرصتهای جدید بهویژه در آفریقا هستیم تا از طریق ایجاد رشد قوی، فرصتهای ازدسترفته در بازار ایران را جبران کنیم.
بر هیچکس پوشیده نیست که ایران یک بازار فوق العاده برای رنو محسوب می شود. این کمپانی به تازگی با انتشار آمار فروش خود خبر از کاهش 26 درصدی فروش در خاورمیانه داده است و علت این موضوع را نیز کاهش فروش در ایران مطرح کرده است.
قطعا بازار آفریقا با بازار ایران قابل مقایسه نبوده و مدیران و دست اندکاران رنو به خوبی می دانند که راه دشوار و درازی را در آفریقا در پیش خواهند داشت.
لازم به ذکر است که رنو پیش از اعلام خبر خروج خود عنوان کرده بود که به دنبال مذاکره و هماهنگی با وزارت خزانهداری آمریکا درخصوص ادامه حضورشان در ایران است. این کمپانی برای ادامه فعالیت خود در کشورمان علاوه بر تحریم صنعت خودرو با مشکل نقل و انتقال پول که ناشی از بازگشت تحریمهای بانکی است نیز مواجه شده است.
پیش از این عده ای احتمال می دادند نبود امکان پرداخت هزینه قطعات از سوی خودروسازان کشورمان خطوط تولید محصولات خانواده لوگان رنو یعنی تندر90، تندرپیکاپ، تندرپلاس و ساندرو (تندر هاچبک) را با مشکلات عدیده ای همراه خواهد کرد و تولید این خودروها به علت کمبود قطعه و نقص در خط تولید در بهترین حالت کند شده و یا حتی متوقف خواهد شد.
هفته گذشته بود که گمانه زنی های مذکور که خبر از توقف تولید خودروهای تندرE2 دستی و تندرپلاس اتوماتیک می داد رنگ واقعیت به خود گرفته و انتشار بخشنامه ایرانخودرو مبنیبر ارائه پیشنهاد تبدیل خودروهای فوق به خودروهای H30کراس، آب پاکی را به روی دست همگان ریخت.
البته طبق روال گذشته معاون بازاریابی و فروش ایرانخودرو خبر توقف تولید تندر90 را تکذیب کرد اما این بار ضمن تایید مشکل تامین قطعات توضیح داد که ادامه روند تولید و تحویل این خودرو با مشکلاتی همراه بوده و احتمالا این موضوع موجب تاخیر در بخشی از تعهدات مربوط به این خودرو خواهد شد.
در راستای تحریم های بانکی و با توجه به قطع همکاری بانکهای بزرگ با خودروسازان ایرانی رنو امکان دریافت هزینه قطعات ارسالی به کشورمان را از دست داده است و همین موضوع به عنوان عاملی برای کاهش تولید و ناقص بودن قطعات خودروهای این شرکت به خصوص در ماه های اخیر در کشورمان محسوب می شود.
با این اوصاف و با توجه به تحریم های بانکی حتی معافیت مشروطی که رنو از وزات خزانهداری آمریکا گرفته است نمیتواند متضمن ادامه حضور این کمپانی در بازار کشورمان باشد.
سال 2004 بود که شرکت رنو پارس در ایران راه اندازی شد. این شرکت که 51 درصد از سهام آن متعلق به رنو است حاصل مشارکت رنو، سازمان گسترش، ایرانخودرو و سایپا می باشد. به علاوه
در همین راستا یک آزمایشگاه مخصوص تست کیفیت محصولات رنو نیز در محل شرکت پارسخودرو تاسیس، تجهیز و تقویت شد.
جالب است بدانید که آزمایشگاه مذکور به قدری تجهیز و تقویت شده است که به عنوان تنها مرجع مورد تایید رنو در خاورمیانه شناخته می شود. رنو این آزمایشگاه را بهعنوان تنها مرجع مورد تایید خود برای انجام تستهایی همچون تست خوردگی (ECC1) در خاورمیانه معرفی کرده و از این بابت نیز مورد حمایت مالی قرار داده است.
تمامی آزمونهای رنگ و مواد شیمیایی خودرو و آزمونهای مکانیکی مواد فلزی، پلیمری و کالیبراسیون تجهیزات مرتبط با خودرو با استانداردهای روز این شرکت نیز در آنجا قابل اجرا می باشد.
در واقع عذر بقای رنو در ایران برای دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا (OFAC) این آزمایشگاه بوده است چرا که قسمتی از نقل و انتقالات پولی مربوط به قرارداد رنو با خودروسازان ایرانی به واسطه آزمایشگاه مذکور صورت گرفته است.
از طرف دیگر امید نسبی پارسخودرو برای جلوگیری از توقف کامل تولید محصولاتی همچون تندر 90 تا حدودی به استقرار آزمایشگاه مرجع رنو در محل این شرکت باز می گردد.
هرچند وجود تحریم های بانکی همین امید نسبی را نیز از بین برده و احتمال می رود که با این اوصاف رنو حضور موثری در ایران نداشته باشد. به علاوه با شروع تحریمهای درآمدی ایران همچون تحریم نفت، بخش پولی قرارداد رنو نیز که وابسته به بنیه مالی طرف ایرانی آن است، آسیب خواهد دید.
به این ترتیب دیگر نمیتوان مانند قبل و دوره های قبلی تحریم روی این موضوع حساب کرد که چون فرانسویها سهمی از بازار خودرو آمریکا نداشته یا سهامدار و شریک آمریکایی ندارند، در ایران باقی خواهند ماند.
منبع: خودروبانک
گزارش